Linkovi

Web stranica tjedna: Sve o Marsu


Web stranica MarsToday.com nudi ne samo najnovija znanstvena otkrića o Crvenom planetu, nego i mogućnost potanjeg upoznavanja geologije, klime, mjeseca i mogućnosti života na Marsu.

"MarsToday.com ustvari je dnevna kompilacija vijesti o planetu Marsu, koja uključuje izvješća o tekućim istraživanjima, tiskovna priopćenja, novinska izvješća, fotografije i slično. Pokušao sam nas orijentirati tako da budemo najkorisnije mjesto za sve informacije u vezi s Marsom i da naš sadržaj bude ono najboje od najboljeg," kaže Keith Cowing, urednik web stranice MarsToday.com, koja pruža širok raspon informacija iz različitih izvora.

On kaže da je važno da posjetitelji ovog web sajta točno znaju odakle potječu podaci koji im se pružaju: "Trudimo se da uvijek osiguramo da korisnici točno znaju što čitaju: ako se radi o tiskovnom priopćenju, točno je tako i navedeno. Što se fotografija tiče, korisnik ih prvo gleda u manjoj verziji, a odabirom pojedine odlazi točno na izvorni materijal. Dakle, informacije koje se nude i formatom su najtočnije i izvorne."

Mars već dugo uživa povlašteno mjesto u mašti Zemljana. U znanstvenoj fantastici - poput klasika H. G. Wellsa "Rat svijetova" -, vanzemaljski osvajači naizgled uvijek dolaze s Marsa. Web stranica MarsToday.com, prema našem saznanju, prvi je sajt o svemiru koji nudi linkove na neke od brojnih književnih djela o Crvenom planetu rame uz rame s pravim znanstvenim i istraživačkim podacima, uključujući i najnovije snimke NASA-inih rovera koji krstare površinom Marsa.

"Kada smo konačno zaista fizički stigli do Marsa, mnogi su ljudi u mašti već odavno tamo bili ... sjetite se samo stripova i romana i pripovjedaka s tom tematikom. Često, način na koji smo nešto zamišljali utječe i na način na koji to nešto i istražujemo. U slučaju Marsa, jasno je da je to planet koji smo u mašti daleko najčešće već posjećivali," kaže Keith Cowing.

Naš današnji web sajt tjedna nudi još dosta toga - recimo, newsletter putem elektroničke pošte ili RSS format vijesti, na koje se može predbilježiti na adresi MarsToday.com.

XS
SM
MD
LG