Linkovi

Suradnja Europe i Amerike u istraživanju svemira donosi nova saznanja s Marsa i Titana


Istraživanja svemira donose nova saznanja: nalazi europske letjelice pokazuju slojeve leda ispod površine Marsa, a, s druge strane našeg sustava stiže vijest da je atmosfera na Saturnovom mjesecu Titanu jednaka onoj kakva je vladala na Zemlji u njezinim mladim danima.

U izvješću u časopisu "Science", kaže se da je letjelica Mars Express Europske svemirske agencije, otkrila slojeve gotovo potpuno čistog leda ispod površine Marsa. U drugom članku, u časopisu "Nature" izvješćuje se da su instrumenti na Mars Expressu otkrili dokaze slane vode i gline. Europski podaci tako potvrđuju ranije nalaze američke sonde da je voda nekad prekrivala ovaj planet, odnosno da je na Marsu možda postojao život.

Časopis "Nature" isto tako izvješćuje da je američko-europska letjelica Cassini, sa sondom Huygens, otkrila da Saturnov najveći mjesec, Titan, ima atmosferu jednaku onoj na primitivnoj Zemlji, s oblacima bogatim ugljikom i dušikom. No, nalazi pokazuju da je površina negostoljubiva smjesa zapaljivih ugljikovodičnih spojeva i katrana.

XS
SM
MD
LG