Linkovi

Na Marsu, voda i danas teče - ukazuju satelitske snimke


Ne samo prije više milijuna godina, voda i danas još uvijek teče Marsom, tvrde američki znanstvenici pozivajući se na satelitske prikaze 'crvenog' planeta koji pružaju snažne dokaze o okolišu sposobnom za održavanje života.

Slike dolaze s letjelice koja je kružila oko Marsa posljednjih deset godina, Mars Global Surveyor, s kojom je NASA nedavno izgubila vezu. Neke od zadnjih slika površine Marsa koje je poslala ova letjelica znanstvenici su usporedili s onima koje je snimila prije sedam godina i otkrili formiranje novih kratera, kao i moguće dokaze protjecanja vode u dubokim klancima i kanjonima. Raniji nalazi su ukazivali da je voda tekla Marsom prije više milijuna godina, ali nove slike – objavljene u časopisu Science – ukazuju da ona još uvijek teče prašnjavom i goletnom površinom tog planeta.

Kenneth Edgett, jedan od znanstvenika koji su objavili neočekivane nalaze na tiskovnoj konferenciji NASA-e, u Washingtonu, kaže da postoje ponavljane snimke istih klanaca i kanjona tijekom više godina, koje pokazuju da je nešto teklo kroz te udoline i ostavilo iza sebe nove nanose. Prema boji i obliku sedimenta, kaže on, radilo se o tekućini.

Njegov kolega Michael Malin vjeruje da je ta tekućina voda koja izbija iz podzemlja, a obrazlaže svoje uvjerenje načinom na koji je tekućina zaobilazila prepreke i širila se u manje ogranke. Uz to, ističe on, materijal tla zahvaćen tokom tekućine svjetlije je boje od okolnog, što ukazuje na mraz koji se stvara čim voda izbije iz tla i, u dodiru s hladnim zrakom, ponovno se pretvara u led.

Nove snimke, međutim, ukazuju i na neke opasnosti koje bi prijetile astronautima na površini Marsa. Kako izgleda, crveni planet još uvijek često pogađaju kamene gromade iz svemira – prema nekim proračunima, prosječno 12 puta godišnje.

XS
SM
MD
LG