Linkovi

Većina Amerikanaca je pesimistična u vezi s konačnim ishodom angažmana u Iraku


U vrijeme dok se Bijela kuća priprema objaviti promjene u strategiji za Irak, ankete pokazuju da javnost u Sjedinjenim Državama nikad u posljednje tri godine nije bila toliko pesimistična u vezi s konačnim ishodom ove američke misije. U prilogu koji slijedi o raspoloženju javnosti govore američki novinari i političari.

Nekoliko nedavno objavljenih anketa pokazuje da su Amerikanci izrazito pesimistični glede iračke misije. Primjerice, u istraživanju koje su proveli dnevnik Washington Post i televizijska mreža ABC 52 posto ispitanika reklo je da Amerika gubi rat, dok 70 posto ispitanika ne odobrava politiku predsjednika Georgea Busha, kada je u pitanju Irak. Druga anketa – ona dnevnika Wall Street Journal i mreže NBC - pokazuje da tek 34 posto građana smatra da George Bush dobro obavlja posao predsjednika – što je najniži rejting za bilo kog predsjednika u povijesti te ankete.

Rezultate anketa, koje manje-više pokazuju slične rezultate, komentira Sarah Dutton, direktorica odjela za istraživanje javnog mnijenja na televizijskog mreži CBS: "Većina Amerikanaca očekuje od novog saziva Kongresa da pokuša naše vojnike koji su u Iraku vratiti kući što prije. Više od polovice javnosti, prema anketama, želi upravo to".

Ankete pokazuju da bi većina Amerikanaca željela da se vojska Sjedinjenih Država iz Iraka povuče u roku od sljedeće dvije godine. Predsjednik Bush je najavio da će promjene u strategiji za Irak najaviti početkom sljedeće godine, za nekoliko tjedana. Predsjednik je u jednom nedavnom govoru rekao da većina Amerikanaca želi da njihova zemlja u Iraku ostvari prvotne ciljeve misije – a to znači da mora ostati angažirana u toj arapskoj zemlji.

"Nećemo odustati. Ulozi u Iraku su previsoki. Ako se povučemo, Irak ćemo prepustiti ekstremistima koji žele naškoditi i Amerikancima i Iračanima. Posljedice takve odluke bile bi vrlo teške" - rekao je u jednom nedavnom govoru američki predsjednik.

Jedna anketa pokazuje da američka javnost dijeli predsjednikovu želju da Sjedinjene Države u Iraku uspiju. No, ista anketa, koju je proveo dnevnik USA Today, pokazuje da oko dvije trećine ispitanika smatra da je cijena uspjeha u Iraku previsoka, odnosno da uspjeh – ako se i postigne - nije vrijedan žrtava. Većina demokrata – koji će od sljedećeg mjeseca biti većina u oba doma Kongresa – protive se trenutačnom povlačenju iz Iraka.

No, demokrati očito žele da se američki vojnici od tamo vrate što prije – kaže Tom DeFrank, washingtonski dopisnik newyorškog dnevnika Daily News. "George Bush je svjestan da sada mora dijeliti vlast s Kongresom, u kojem je njegova Republikanska stranka izgubila većinu. Sada će o zakonodavnom 'dnevnom redu' odlučivati demokrati. Predsjednik više neće imati tako široke mogućnosti kakve je uživao u posljednjih šest godina, kada je njegova stranka imala većinu u Kongresu. Predsjednik je toga svjestan".

Bivši republikanski senator Bob Dole kaže da je vrlo važno ujediniti Ameriku, odnosno mobilizirati javnost u prilog promjenama u iračkog strategiji, kako bi se izbjegle greške koja su počinje za vrijeme rata u Vijetnamu. "Kada je američka javnost jedinstveno podržavala naš ratni angažman, onda je rat i završavao na jasan način – našom pobjedom. Primjer za to je drugi svjetski rat. Zbog toga, zemlja se treba ujediniti u svojoj podršci za sadašnju misiju, što znači – treba odrediti ciljeve, strategiju izlaska, te jasnu viziju za budućnost Iraka".

Washingtonski analitičar Stuart Rothenberg kaže da se Bijeloj kući posljednjih tjedana pružila jedinstvena prilika. Izborni rezultati, kao i nedavno izvješće Radne grupe za Irak, ukazuju na želju američke javnosti da se redefinira strategija američkog angažmana za Irak. "Ovo je trenutak odluke. Zbog rezultata izbora kao i nalaza Radne grupe, političari imaju priliku da ponovno razmotre strategiju. Treba duboko udahnuti i upitati se – što u Iraku funkcionira, a što ne? Po mom mišljenju, mnogo toga ne funkcionira. U vojnom smislu, početak misije bio je uspješan, no nakon toga, mnogo toga je krenulo u krivom pravcu. Sada se vlada treba zapitati – što treba mijenjati?"

Irak će biti i jedna od glavnih tema sljedećih predsjedničkih izbora, koji se održavaju u jesen 2008. Bivša visoka dužnosnica američke diplomacije, demokratkinja Susan Rice smatra da ta činjenica republikance treba itekako brinuti. 'Već je sada jasno da Republikanska stranka ne želi da Irak postane dominantno pitanje sljedeće predsjedničke kampanje. U njihovom je interesu da se to pitanje nekako riješi, do početka kampanje' – izjavila je Susan Rice.

XS
SM
MD
LG