Linkovi

'Palestina: mir, a ne aparthejd' - nova knjiga Jimmyja Cartera


Nedavno objavljeno Izvješće Radne skupine za Irak navodi da je izraelsko-palestinski sukob ključan za širi mir na Srednjem istoku. Potraga za mirom bila je svojevrsni zaštitni znak administracije bivšeg američkog predsjednika Jimmyja Cartera krajem sedamdesetih. Tri desetljeća nakon što je pomogao u uspostavljanju mira između Izraela i Egipta, bivši američki predsjednik i dobitnik Nobelove nagrade za mir, ponovno se pozabavio temom Srednjeg istoka u svojoj novoj knjizi Palestina: mir, ne aparthejd.

Knjiga je odmah po objavljivanju izazvala kontroverzu, prvo zbog kritika administracije predsjednika Busha, a potom zbog navoda da je riječ o plagijatu. Međutim, Jimmy Carter se nada da će njegovo djelo povećati svijest Amerikanaca o palestinskim problemu. U svom nedavnom interviewu za Glas Amerike predsjednik Carter je govorio o svom nezadovoljstvu posljednjim razvojem događaja u toj regiji.

Trenutak koji je definirao vanjsko politički profil predsjednika Cartera bilo je potpisivanje Sporazuma iz Camp Davida 1979. godine kojima je sklopljen mir između Izraela i Egipta. Ti su sporazumi također naznačivali načine kako da se osnuje neovisna palestinska država i daljnji mir u regiji – nešto što je po riječima bivšeg predsjednika Cartera jednostavno ishlapilo posljednjih godina.

Jimmy Carter: Posljednjih šest godina, otkako je Bill Clinton napustio Bijelu kuću, nije bilo jednog jedinog dana pregovaranja između Izraela i Palestinaca. I cijeli svijet, posebice muslimanske zemlje, smatra da su Sjedinjene Države zauzele potpuno pristran stav i kao vlada ne brine ih što se događa s Palestincima.

Briga za Palestince je i pokretačka snaga posljednjeg djela predsjednika Cartera Palestina: Mir, ne aparthejd, inače njegove 21. objavljene knjige. Međutim, knjiga je odmah po objavljivanju izazvala pravu buru zbog korištenja riječi 'aparthejd' u naslovu. Predsjednik Carter smatra da ta riječ precizno opisuje način na koji Izraelci tretiraju Palestince na okupiranim područjima. U raspravu o knjizi uključila se i židovska organizacija za zaštitu ljudskih prava Simon Wiesenthal Center rekavši da je "predsjednik Carter napustio svaku objektivnost i besramno djeluje kao defakto glasnogovornik za palestinsku stvar".

Jimmy Carter: Oni su na grozan način progonjeni od Izraelaca kako bi ih se lišilo osnovnih ljudskih prava i to je činjenica koja je u ovoj zemlji nepoznata i o kojoj se ne govori. U Izraelu o tome se raspravlja intenzivno svaki dan. U Europi i drugim dijelovima svijeta cijelo se to pitanje zna i razumije i u najmanju ruku o tome se raspravlja. U Sjedinjenim Državama takve rasprave jednostavno nema i stoga sam napisao ovu knjigu.

jedan razlog zašto se knjiga našla u žarištu pozornosti posljednjih dana jest što je jedan stručnjak za Srednji istok i sveučilišni profesor podnio ostavku na položaj suradnika Carterova centra u Atlanti zbog te knjige. Riječ je o Kennethu Steinu, koji je optužio predsjednika Cartera za plagijat i činjenične pogreške. Usred tih kontroverzi bivši predsjednik objašnjava kako njegova knjiga naznačava teško stanje u kojem su se našli Palestinci od osnutka židovske države 1948. godine pa do posljednjeg sukoba ljetos u Libanonu.

On sam odavno zagovara pravo na postojanje Izraela, ali je istovremeno i žestoki kritičar nedavno sagrađene ograde kojom se odvajaju dijelovi Izraela od Zapadne obale. Jimmyju Carteru su osamdeset i dvije godine i odlučan je u namjeri da nastavi ostavljati traga na svjetskoj sceni za unaprjeđivanje mira. Sljedeće godine namjerava objaviti još dvije knjige.

XS
SM
MD
LG