Linkovi

Istraživanje panela Savez civilizacija: 'Islam i Zapad razdvaja politika, a ne vjera'


Jedno novo istraživanje pokazuje da politika, a ne religija predstavlja sve veći jaz između Zapada i muslimanskog svijeta. Jednogodišnje istraživanje proveo je panel pod nazivom Savez civilizacija, a sastavljena je od utjecajnih političkih i vjerskih osoba. Prilog Stevea Morta.

Panel Savez civilizacija sačinjava 20 istaknutih osoba koje imaju jedinstvenu poruku: napetosti između muslimanskog i zapadnog svijeta su pretežito političke i samim tim - rješive.

Nadbiskup Desmond Tutu, dobitnik je Nobelove nagrade i bivši predsjednik južnoafričkog povjerenstva za istinu i pomirenje: "Možemo odmah isključiti teoriju o sukobu civilizacija. Ništa takvog se ne događa već su ljudi u raznim dijelovima svijeta uznemireni poretkom. U većini slučajeva napetosti i neprijateljstva su političke i ekonomske prirode, a manje civilizacijske i kulturne."

Jedan od glavnih zaključaka je da je rješenje izraelsko-palestinskog sukoba ključ za premošćivanje podjele između Istoka i Zapada.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda, Kofi Annan, koji je sponzor istraživanja, podržao je jedan od zaključaka: poziv na regionalnu srednjoistočnu konferenciju i donošenje naputaka za rješenje krize: "Sve dok Palestinci žive pod okupacijom, dok su svakodnevno izloženi frustracijama i ponižavanjima, sve dok se Izraelce raznosi u autobusima i proslavama vjenčanja, dotle će se strasti pojačavati."

U izvješću stoji da su strasti pojačane od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine te kasnijih vojnih intervencija u Iraku i Afganistanu. Kako se navodi, i muslimanski i zapadni ekstremisti pokušali su dodatno rasplamsati razilaženja.

Inicijativa Saveza civilizacija, koja je uspostavljena nakon muslimanskih prosvjeda u okolici Pariza te zbog širih prosvjeda zbog objavljivanja karikature proroka Muhameda, preporučila je uspostavljanje dodatnih programa kulturne razmjene za mlade, zatim veću razinu tolerancije za imigrante te poštivanje religije u medijima. Jedna od preporuka je i da se imenuje posebni izaslanik Ujedinjenih naroda za ublažavanje napetosti. Izvješće panela objavljeno je u Istanbulu, mostu između Europe i Azije. Brazil će biti domaćin summita slijedeće godine u Rio de Janeiru na kojem će se razgovarati o zaključcima studije.

XS
SM
MD
LG