Linkovi

CSM: 'Prvi put nakon Vijetnama, vojno pravosuđe u žiži zanimanja javnosti'


U jutrošnjem pregledu pisanja američkog tiska - o vojnom pravosuđu te o vremenskim nepogodama na zapadu SAD.

Dnevnik Christian Science Monitor iz Bostona piše da jučer objavljene optužnice protiv osam marinaca koji su osumnjičeni za ubojstva 24 civila u Iraku 'ponovno usmjeravaju reflektore javnosti na vojno pravosuđe'. 'Što je ratni zločin? U čemu se sastoji zapovjedna odgovornost? Koja je kazna primjerena?' – sve su ovo pitanja s kojima se Amerikanci nisu susretali od masakra u My Laiju, krajem šezdesetih godina, najzloglasnijem slučaju ubijanja civila od strane američkih vojnika u Vijetnamu.

Inače, piše dnevnik iz Bostona, za vrijeme vijetnamskog sukoba, vojno je pravosuđe Sjedinjenih Država zbog ubojstava civila osudilo ukupno 95 vojnika i marinaca. Neki od osuđenih dobili su kazne od 50 godina zatvora, ili pak doživotne kazne zatvora. Kazne za ubijanje civila u Iraku i Afganistanu su za sada blaže – kaže Gary Solis, profesor pravnog fakulteta sveučlilišta Georgetown, inače bivši vojni sudac.

Što smiju a što ne smiju činiti u akciji, vojnicima određuje američko vojno zakonodavstvo te Ženevske konvencije. No, često su najvažnija 'pravila borbenog djelovanja na terenu' – koja određuje zapovjednik konkretne postrojbe, neposredno pred akciju. Tu stvari znaju postati maglovite – kaže umirovljeni pukovnik Dan Smith, koji u Washingtonu radi za pacifistički lobi američkih Kvekera. 'Vojnik uvijek ima pravo na samoobranu, što uključuje uporabu osobnog naoružanja, ako smatra da mu je život u opasnosti' – kaže Dan Smith.

Branitelji jučer optuženih marinaca tvrde da su civili ubijeni u situaciji koja se mora definirati kao borbeno djelovanje, kada su im bili ugroženi životi. Vojni tužitelji pak nude dokaze da su među žrtvama i žene i djeca – izvještava Christian Science Monitor.

******

Od nešto lakših tema – tu je članak Los Angeles Timesa o tisućama ljudi koji su zameteni na aerodromu u Denveru, u Coloradu. Oni vjerojatno Božić neće provesti s bližnjima. Zbog snijega, letovi kasne i mnogi putnici neće stići na vrijeme sa Zapada na Istok Amerike.

Vrijeme se u zračnoj luci u Denveru krati najviše kartanjem, u razgovoru s neznancima i čekanjem na šalterima. 'Djeci je na početku bilo zabavno što su zameteni na aerodromu. No, ustanovili su da spavanje na podu nije baš ugodno, tako da su sada prilično mrzovoljni i hoće kući' – kaže jedan tata koji nastoji iz Bouldera u Coloradu doći u New York.

Denver je jedno od najprometnijih avio-raskršća u Americi. S vremenom je u posljednjih 12 godina aerodrom u ovom planinskom području Sjedinjenih Država zapravo bio prilično sretan – ovo je tek treći put da je zatvoren zbog snijega, piše Los Angeles Times.

XS
SM
MD
LG