Linkovi

Američke vlasti istražuju je li proizvođač elektronske opreme za glasanje povezan s režimom Huga Chaveza


Glavni proizvođač elektronske opreme koja se koristi za glasanje na američkim biralištima priznao je da savezne vlasti istražuju poslovne veze te firme s vladom Venezuele, odnosno s njezinom čelnikom Hugom Chavezom – oštrim kritičarom američke politike.

Istraga američkih vlasti koncentrirana je na firmu Sequoia Voting Systems koju je prošle godine kupio proizvođač kompjuterskog softwarea Smartmatic – tvrtka koja je osnovana u Venezueli a sada ima sjedište na Floridi.

Uprava Smartmatica tvrdi da niti jedna vlada - pa niti vlada Venezuele - nema vlasnički udio u firmi, te je odlučila surađivati s istražiteljima.

Elektronska oprema Smartmatica korištena je na referendumu u Venezueli, kada je odbijen zahtjev oporbe za opozivom ljevičarskog predsjednika Chaveza, inače oštrog kritičara američke politike. Elektronska oprema Smartmatica korištena je i na lokalnim izborima u Chicagu, kada je bilo dosta neregularnosti vezanih s brojanjem glasova – zbog neispravnosti elektronike.

Tvrtka Sequoia Voting Systems prodala je svoje elektronske strojeve za glasovanje vlastima 17 američkih saveznih država te gradskoj upravi u glavnom gradu Washingtonu.

XS
SM
MD
LG