Linkovi

Amerikanac hrvatskog podrijetla Anthony Peraica kandidat je za predsjednika Upravnog odbora Okruga Cook


Na izborima 7. studenog neće se birati samo članovi Zastupničkog doma i Senata. Diljem Amerike, u tijeku su izborne kampanje za tisuće političkih položaja na lokalnoj razini. U jednoj od njih, u Chicagu, natječe se i Amerikanac hrvatskog podrijetla Anthony Peraica, istaknuti lobist za hrvatske interese u Washingtonu. Po zanimanju odvjetnik, a po stranačkoj pripadnosti republikanac – Anthony Peraica je od 2002. član Upravnog odbora Okruga Cook, drugog po veličini okruga u Sjedinjenim Državama, s proračunom većim od 3 milijarde dolara. Anthony Peraica se sada natječe za predsjedatelja Upravnog odbora Okruga Cook.

'Peraica protiv politbiroa' – naslov je članka kojeg je nedavno objavio dnevnik Chicago Tribune. 'Politbiroom' ovaj list naziva gradsku političku elitu Chicaga, mahom iz Demokratske stranke, koja već desetljećima dominira lokalnom upravom, što je dovelo do korupcije, rasipanja novca i nepotizma.

Anthony Peraica kaže da je njegov protivnik na izborima, demokrat Todd Stroger, 'pravi izdanak takvog korumpiranog sustava'. Stroger je naime postao kandidat tek nakon što je njegov otac – dugogodišnji lokalni političar - doživio moždani udar te je na izbornu funkciju naknadno određen njegov sin.

Anthony Peraica: Demokratska je stranka prenijela vlast u našem okrugu s oca na sina, kao da je riječ o nekoj europskoj monarhiji. To je u suprotnosti sa svim demokratskim načelima i građanima se cijela situacija jednostavno gadi. Velika razlika između mene i mog protivnika je u tome, što sam ja u životu sve sam postigao, bez ičije pomoći. Došao sam u Ameriku kada mi je bilo 13 godina, bez roditelja. Sam sam se školovao, nitko mi ništa nije servirao na tanjuru. Moj protivnik - bez obzira na pomoć svog tate – do sada nije postigao nikakav uspjeh.

Okrug Cook, koji obuhvaća Chicago i njegova predgrađa, druga je po veličini jedinica lokalne uprave u Sjedinjenim Državama. Ima više od pet milijuna stanovnika, a njegov proračun iznosi više od tri milijarde dolara. Lokalne vlasti upošljavaju 28 tisuća ljudi – u upravi, državnim bolnicama, javnom prometu, gruntovnici, sudstvu i zatvorskom sustavu te održavanju javnog zemljišta. Upravno vijeće, za čijeg se predsjednika natječe Anthony Perajica, nadgleda administriranje tih javnih službi.

Anthony Peraica je – kao republikanac – u Chicagu dio manjine, te obećava reformirati lokalnu upravu i učinit je poštenijom i transparentnijom.

Anthony Peraica: Cook County je danas poznat kao Crook County, u prijevodu 'lopovski okrug' – zbog raširene korupcije. Time su se posljednjih godina već bavile dvije istrage – bilo je prijevara, krađa javnog novca, konflikt interesa, plaćanje nikad određenog prekovremenog rada, podmićivanje na natječajima za dodjelu posla privatnim firmama… Građanima je svega toga na vrh glave i nije čudo da će za mene glasati i mnogi demokrati.

Republikanac Tony Peraica tvrdi da ima dobre šanse da pobijedi – iako se u okrugu Cook više od dvije trećine glasača deklarira kao demokrati. Čikaški tisak je posljednjih tjedana opširno pisao o kandidaturi Anthonyja Peraice, a svi članci ističu – među ostalim – i njegovo hrvatsko podrijetlo.

XS
SM
MD
LG