Linkovi

Senat usvojio zakon o pravnom tretmanu stranaca osumnjičenih za terorizam


Senat Sjedinjenih Država usvojio je zakon koji određuje pravila postupanja prema osumnjičenicima za terorizam koji se nalaze u američkom zatočeništvu. Zastupnički dom Kongresa usvojio je u srijedu svoju verziju ovog zakona.

Zakon je kompromis između skupine republikanskih senatora i Bijele kuće. Senator John Warner – koji se protivio prvotnom prijedlogu Bijele kuće o tretmanu i suđenju osumnjičenicima za terorizam – pozvao je svoje kolege iz obje stranke da po brzom postupku podrže novi zakonski prijedlog.

John Warner: "Zakon predviđa suđenje teroristima u skladu s temeljnim načelima i vrijednostima naše nacije - vrijednostima koje su Ameriku učinile čelnom demokracijom na svijetu. Ovaj zakon također sadrži jasna pravila koja omogućavaju našim obavještajnim službama da kvalitetno obave svoj posao, u skladu sa zakonom. Ovaj je zakon u skladu sa Ženevskim konvencijama, koje su zaslužne za zaštitu i naših vojnika, u ratovima u posljednjih 57 godina."

No, mnogi demokrati u Senatu o usvojenom zakonu misle drugačije. Oni mu zamjeraju da dopušta da se osumnjičenicima za terorizam sudi pred posebnim tribunalima, a odobrava se i nasilan postupak u istrazi, koja se uglavnom provodi u vojnom zatvoru u Guantanamu.

Demokrati upozoravaju da će ovaj zakon uskoro biti predmet sudskog utvrđivanja ustavnosti – zbog toga što osumnjičenici za terorizam i dalje nemaju pravnu mogućnost da se žale sudu što optužnica protiv njih još nije podignuta. Senator Richard Durbin, demokrat iz Illinoisa, u senatskoj je raspri sinoć izjavio: "Činjenica da u Guantanamu, bez optužnice, držimo 455 ljudi. Njihovo zatočeništvo moglo bi biti beskrajno, sve dok traje rat protiv terorizma. To nije u skladu s načelima američkog pravnog sustava."

Republikanac Lindsay Graham odgovorio je svom demokratskom kolegi rekavši da stranci koji se upuste u terorističke akcije protiv Sjedinjenih Država nemaju pravo na žalbu pri američkom saveznom sudu.

Zakon o kojem senatori raspravljaju odgovor je na presudu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država prema kojoj vladin plan da se uspostavi sustav posebnih vojnih tribunala nije u skladu s američkim ustavom a niti s međunarodnim pravom.

XS
SM
MD
LG