Linkovi

Američka obavještajna zajednica procjenjuje da je zbog rata u Iraku 'prijetnja od globalnog terorizma danas veća'


Američke obavještajne agencije smatraju da je rat u Iraku pomogao u stvaranju čitave nove generacije islamskih radikala, te povećao opasnost od globalnog terorizma, izvješćuju najveći američki listovi, koji su objavili i izvatke iz klasificiranog dokumenta nazvanog 'Nacionalna obavještajna procjena'.

List New York Times, koji je prvi izvijestio o tom dokumentu, kaže da američki dužnosnici i stručnjaci koji su vidjeli izvješće zaključuju da je rastući islamistički pokret inspiriran al-Qaidom, ali nema s njom izravne veze. Prema procjeni obavještajnih službi, američka invazija na Irak i trajno prisustvo u toj zemlji središnji su uzrok nastanka ekstremističkih islamskih mreža i ćelija, kojima je često zajednički samo protuzapadnjački stav.

'Nacionalna obavještajna procjena' je kompilacija obavještajnih informacija i analiza koju s vremena na vrijeme izradi svih šesnaest američkih obavještajnih agencija. Posljednja takva obavještajna procjena bila je uručena Bijeloj kući prije početka rata u Iraku. Ova najnovija – dovršena u travnju – ukazuje da je taj rat pridonio povećanju opasnosti od terorizma, omogućivši stvaranje čitave nove generacije islamskih radikala.

Bijela kuća kaže da uobičajeno ne komentira klasificirane podatke, ističući da dijelovi izvješća, prvo objavljeni u New York Timesu i Washington Postu, nisu reprezentativni za dokument u cjelini.

Članovi američkog Kongresa isto tako odbijaju komentirati sadržaj tog klasificiranog dokumenta. Ali, u programu CNN-a, kongresna zastupnica Jane Harmon, najviše rangirani demokrat u Odboru Zastupničkog doma za obavještajnu djelatnost, kaže da se slaže da je rat u Iraku povećao opasnost od terorizma: "Neću komentirati dokument, jer se radi o klasificiranom dokumentu. Ali, svaki obavještajni analitičar s kojim sam razgovarala potvrđuje da je rat povećao prijetnju terorizma, kaže zastupnica Harmon.

U istom programu CNN-a bio je i republikanski senator Arlen Specter, predsjedatelj Senatskog odbora za pravosuđe, koji je rekao da dijeli istu zabrinutost. Ali, on je pozvao članove Kongresa da prvo pročitaju pojedinosti iz izvješća, a tek onda donose zaključke: "Čini mi se da je rat u Iraku intenzivirao islamski fundamentalizam i radikalizam. Mislim da je to veći problem."

U programu televizije ABC govorio je čelnik republikanaca u Senatu, koji je pozvao na veću predanost pobjedi u ratu protiv terorizma. Senator Bill Frist je priznao da nije vidio najnoviju Nacionalnu obavještajnu procjenu, ali, naglasio je, Amerikanci trebaju razumjeti koliko je važno poraziti terorizam u Iraku i drugdje: "Mislim – a tako misli i većina američkih građana – da to pokazuje da moramo pobijediti u tom ratu protiv terora gdjegod on bio," istaknuo je senator Frist.

U vezi s time, senator Frist je rekao da očekuje da Kongres ovaj tjedan usvoji zakon o pravilima ispitivanja i suđenja osumnjičenim teroristima. Predsjednik Bush vrši pritisak da Kongres usvoji taj zakon prije nego što zastupnici napuste Washington kako bi se posvetili predizbornim kampanjama uoči kongresnih izbora u studenom.

XS
SM
MD
LG