Linkovi

Kompromis o tretmanu osumnjičenih za terorizam svi nazivaju pobjedom


U središtu nedavno okončanog spora između administracije predsjednika Busha i nekolicine senatora iz njegove Republikanske stranke bila je odredba Ženevskih konvencija o tome kako postupati i suditi osobama osumnjičenim za terorizam. Jim Malone osvrće se na prošlotjedni kompromis - za koji obje tvrde da predstavlja pobjedu.

Predsjednik George Bush je rekao da će postignuti sporazum omogućiti Središnjoj obavještajnoj agenciji CIA-e da nastavi s agresivnim ispitivanjem osumnjičenika za terorizam koji se nalaze u rukama američkih organa: "Zadovoljan sam da je ovim sporazumom sačuvano najmoćnije sredstvo koje imamo u zaštiti Amerike, u osujećivanju terorističkih napada. Riječ je o program CIA-e u okviru kojeg se ispituju najopasniji svjetski teroristi i na temelju toga se pokušavaju otkriti njihove tajne. Sporazum također uspostavlja vojna povjerenstva koja će izvesti ove okrutne ubojice pred lice pravde."

Nekolicina republikanskih senatora – koji su se suprotstavili prvotnim planovima Bijele kuće o tretmanu osumnjičenika za terorizam - željela je da se tretman prema tim osobama ublaži. I ovi senatori tvrde da su ostvarili pobjedu. Republikanski senator iz Arizone John McCain izjavio je da je važno da postupak Sjedinjenih Država prema osumnjičenicima za terorizam bude u skladu sa zaštitom koju ratni zarobljenici imaju na temelju Ženevskih konvencija: "Dobili smo što smo tražili, a to je očuvanje Ženevskih konvencija. Više neće biti mučenja. Više se neće zlostavljati zatvorenike i kršiti standardi ponašanja kakvo očekujemo od osoba koje rade za Sjedinjene Američke Države."

Dužnosnici administracije predsjednika Busha željeli su dati novo tumačenje formulaciji u Ženevskim konvencijama koja zabranjuje "povredu integriteta" neke osobe. Dužnosnici Bijele kuće vjeruju da je ona odveć nejasna. Međutim, senator McCain – koji je i sam bio ratni zarobljenik i žrtva mučenja – je tvrdio da bi razvodnjavanje ove formulacije dodatno nanijelo štetu američkom ugledu u inozemstvu…

David Rivkin radio je kao odvjetnik u prijašnjim republikanskim administracijama, a svojedobno je bio i savjetnik hrvatske Vlade glede nekih optužnica haaškoga Tribunala. On podržava stajalište administracije predsjdnika Busha prema kojem osobe osumnjičene kao članovi al-Qaide treba tretirati kao neprijateljske borce izvan zakona.

Prema tome, oni – kaže Rivkin - nemaju pravo na zaštitu koja se jamči ratnim zarobljenicima: "Mora postojati razlika u tome kako postupate prema osobama koje se bore u legalnim vojnim jedinicama, a koje su počinile ratni zločin i postale ratni zločinci na individualnoj bazi – i onih koji su uvijek u krivu, koji su uvijek – oprostite na izrazu – zlo, uvijek zlo ili predstavljaju opasnost za ljudski rod."

Prema kompromisnom sporazumu, koji još mora usvojiti Kongres, američke obveze prema Ženevskim konvencijama su sačuvane. Međutim, predsjednik ima određene manevarski prostor u odlučivanju koje će se istražne metode dopustiti prema spomenutim konvencijama.

XS
SM
MD
LG