Linkovi

Umirovljeni američki generali optužuju Donalda Rumsfelda za katastrofalno vođenje rata u Iraku


Američki ministar obrane Donald Rumsfeld na meti je teških kritika trojice umirovljenih vojnih dužnosnika oko načina na koji vodi rat u Iraku. Sva trojica su aktivno služila u Iraku, a svoje su kritike uputili na javnom forumu, održanom u Kongresu, pod pokroviteljstvom senatora iz Demokratske stranke.

Glavne optužbe protiv ministra Rumsfelda su: loše vođenje rata zbog slanja u misiju nedovoljnog broja vojnika; slaba opskrba vojnika najboljom opremom; te, neiskrenost pred američkom javnošću oko stanja u Iraku.

Umirovljeni general John Batiste kaže da Rumsfeld nije javnosti rekao istinu iz straha da će izgubiti podršku za rat u Iraku. On kaže da je u jednom trenutku, ministar obrane zaprijetio otkazom svakome u vojsci i Pentagonu tko bi govorio o potrebi planiranja za poslijeratno doba: "Odbijao je priznati – pa čak i ignorirao – potencijal za izbijanje pobune, koji je bio apsolutno siguran. Najjednostavnije rečeno: njegov je plan pustio da pobuna pusti korijene i metastazira na razinu na kojoj je danas," – kaže general Batiste, koji naglašava da je rat u Iraku bez ikakve sumnje Ameriku učinio manje sigurnom nego što je bila na dan udara terorista, 11. rujna 2001.

Još jedan umirovljeni general, Paul Eaton, okrivljuje Donalda Rumsfelda za slanje nedovoljnog broja vojnika u misiju u Irak: "Borimo se protiv pobune, odnosno rasprostranjene bitke zahtjevne na konceptu, ali ne high-tech, koja zahtijeva veći broj kopnenih postrojbi, a ne manji. Ministar Rumsfeld ne želi priznati tu činjenicu, i nije se uspio prilagoditi trenutnom stanju na terenu. On je pokušavao ranije, a pokušava i sada, voditi rat 'ušićareći'," – kaže general Eaton.

Sva trojica umirovljenih visokih časnika traže da Donald Rumsfeld podnese ostavku – što je on ponovno odbio.

Jučerašnji forum na Capitol Hillu jedan je od čitavog niza koje Demokrati planiraju organizirati u tjednima koji predstoje kongresnim izborima, 7. studenog. Oni se nadaju da će kapitalizirati na nezadovoljstvu Amerikanaca oko načina na koji administracija predsjednika Busha vodi rat u Iraku.

S govornice Senata, senator Ted Kennedy je pozvao nacionalnog direktora za obavještajne službe Johna Negropontea da – bez da odaje državne tajne - svjedoči na javnom saslušanju o aspektima klasificiranog obavještajnog dokumenta, čije su dijelove objavili američki dnevni listovi. "Američki narod zaslužuje da zna da li nas predsjednik i dopredsjednik namjerno zavaravaju oko pitanja sigurnosti ili jednostavno ignoriraju obavještajnu zajednicu," – rekao je senator Kennedy.

U svom priopćenju, John Negroponte je kazao da napisi u novinama prikazuju samo djeliće onoga što se nalazi u dokumentu nazvanom Nacionalna obavještajna procjena. Premda još mnogo treba učiniti u ratu protiv terora – rekao je Negroponte -, Sjedinjene Države su ostvarile napredak protiv, kako je to nazvao, globalne džihadističke prijetnje.

XS
SM
MD
LG