Linkovi

Američki muslimani o odnosima s policijom


Nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine, značajno je porastao broj zločina protiv muslimana. Američki muslimani tvrde da su se neopravdano našli na meti istraga američke policije. U proteklih pet godina, bilo je poduzimani su brojni napori da se otvori dijalog između predstavnika policije i raznih skupina za građanska prava koje zastupaju muslimane kao i zajednice južnoazijskih useljenika.

Na nedavnom panelu u Washingtonu, okupili su se predstavnici američke policije i čelnici američko-muslimanskih, arapskih i južnoazijskih zajednica kako bi raspravljali o zajedničkim nastojanjima da se poboljšaju odnosi, nakon terorističkih napada na Ameriku 11. rujna 2001. godine.

Laila al-Qatami, direktorica za odnose s javnošću Američko-arapskog anti-diskriminacijskog vijeća, prisjeća se reakcije javnosti kada su se teroristi s otetim zrakoplovima zaletjeli u njuroške nebodere Svjetskog trgovinskog centra i u Pentagon: "Desilo se da sam kao i mnogi drugi, tog dana gledala vijesti te da je odmah nakon što je prvi zrakoplov udario u neboder zazvonio telefon u našem uredu; javila sam se, i već su ljudi odmah govorili: ‘Znamo da ste ovo vi učinili i zbog toga ćete platiti.’"

Predstavnici vlasti kažu kako je broj napada motiviranih mržnjom protiv muslimana, Arapa i južnoazijaca, 2001., preko noći, naglo narastao, jednako kao i slučajevi kršenja ljudskih prava. Daniel Sutherland, dužnosnik Ministarstva za domovinsku sigurnost odgovoran za pitanja građanskih prava i sloboda, izjavio je kako su upravo ti događaji i kasniji razgovori s predstavnicima američkih muslimana, naveli policiju da susatvno počne spriječavati diskriminaciju i maltretiranje građana islamske vjere.

"Jedan od primjera je recimo, unificiranje novih pravila, širom državne uprave, po pitanju tzv. rasnog profiliranja. Mi sprovodimo mnoge treninge i održavamo brojna predavanja našim policijskim djelatnicima kako bi ukazali na ovaj rastući problem, što on predstavlja i kako ga izbjeći, a da pri tom obave svoj zadatak" - rekao je Daniel Sutherland.

Američke vlasti trebaju dosta raditi na tome da osiguraju povjerenje etničkih zajednica - poručio je Ahmed Younis, nacionalni direktor Muslimansko-američkog vijeća. "Što se više povjerenja pridobije to će jednostavnije biti raditi na rješavanju problema s kojim se etničke zajednice u Americi danas nose. To također znači da što manje povjerenja postoji, to će teže biti objasniti i opravdati nastojanja vlade da radi na boljitku i zaštiti tih istih zajednica."

Mnogi analitičari upućuju na činjenicu da se u borbu protiv terorizma moraju uključiti sve strane, koje također moraju snositi i dio odgovornosti za svoje akcije.

XS
SM
MD
LG