Linkovi

Deklasificiran dio tajnog obavještajnog izvješća o terorizmu


Rat u Iraku stvorio je duboke negativne osjećaje prema Sjedinjenim Državama u muslimanskom svijetu i kultivirao pristaše globalnog džihadističkog pokreta – piše u dijelu tajnog izvješća američkih obavještajnih službi koji je jučer deklasificiran. U izvješću se kaže da sukob u Iraku oblikuje novu generaciju terorističkih vođa i boraca. Ističe se da će predodžba o uspjehu pobunjenika u Iraku inspirirati više terorista da se bore drugdje u svijetu. Ali, dodaje se, ako će se smatrati da džihadisti nisu uspjeli, onda će manje boraca biti inspirirano da nastave borbu.

U izvješću – odnosno u dijelovima koji su jučer stavljeni na uvid javnosti – kaže se da se, usprkos teških udaraca čelništvu al-Qaide, opasnost od islamskih ekstremista proširila i brojčano i zemljopisno. U dokumentu se ocjenjuje da će al-Qaida i dalje biti najveća prijetnja po Sjedinjene Države.

Dijelovi tog izvješća 'procurili' su najvećim američkim dnevnim listovima i bili objavljeni u nedjelju. Predsjednik Bush je jučer rekao da su ti dijelovi bili izvučeni iz konteksta, te je naredio nacionalnom direktoru obavještajnih službi da ključne izvatke stavi na uvid javnosti. Gospodin Bush je izrazio mišljenje da je dokument 'procurio' iz političkih razloga, nekoliko tjedana prije izbora u studenom. On se složio s ocjenom izvješća da su uspjesi protiv al-Qaide naveli teroriste da se rasprše i djeluju neovisnije, no ponovno je odbacio ikakvu sugestiju da je rat u Iraku bio pogreška.

XS
SM
MD
LG