Linkovi

Hrvatski kontingent u Afganistanu sljedeće bi se godine mogao povećati na 300 vojnika


Izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno voditeljem saborske delegacije pri NATO savezu, umirovljenim generalom Krešimirom Ćosićem, sastalo se u američkom Državnom tajništvu s pomoćnicima državne tajnice za vojna i politička pitanja na Jugoistoku Europe, Michaelom Coulterom i Christopherom Hohom.

Hrvatsko sudjelovanje u vojnoj misiji NATO saveza u Afganistanu moglo bi se povećati tijekom sljedeće godine na 300 vojnika - izjavio je voditelj desetočlanog saborskog izaslanstva Krešimir Ćosić nakon sastanka u State Departmentu.

Krešimir Ćosić: Mislim da tijekom 2007. godine svakako predstoji usuglašavanje i izglasavanje takve odluke u Hrvatskom saboru. To je složen i zahtjevan posao. S obzirom da ipak trebamo minimalizirati te procedure – one su prilično zahtjevne – onda će se ići na dodatnih 150, tako da se naš limit, koji otprilike odgovara i financijskim i svim drugim mogućnostima, definira na oko 300.

Američka strana, rekao je Ćosić, prepoznaje doprinos Hrvatske u borbi protiv terorizma sudjelovanjem u misiji NATO saveza u Afganistanu.

Krešimir Ćosić: Hrvatska strana očekuje da sve ono što Republika Hrvatska čini na planu obrambenih reformi, kroz akcijski plan provođenja reformi i kroz sudjelovanje u misiji u Afganistanu bit će prepoznato kroz jasan izričaj koji će biti formuliran vrlo skoro glede sastanka u Rigi, ali i skorog sastanka NATO-ove parlamentarne skupštine početkom studenoga u Quebecu.

Ćosić je rekao da se hrvatska strana nada obnovi programa vojne suradnje s američkom vladom jer se na taj način jača hrvatska suradnja i u mirovnim operacijama.

Krešimir Ćosić: Iskoristili smo priliku porazgovarati o problemima pomoći u vojnoj izobrazbi te programu vojne pomoći koju smo do sada imali. Ona je itekako važna za profesionalni razvoj oružanih snaga Republike Hrvatske, naše školovanje na vojnim akademijama i drugim institucijama itekako je važan dio pomoći koju očekujemo da će se obnoviti i doprinijeti daljnjem jačanju obrambenog sustava Republike Hrvatske.

Hrvatsko saborsko izaslanstvo održat će sastanke i u Pentagonu te na Capitol Hillu gdje će se sastati s supredsjedateljima Hrvatskog kluba zastupnika Georgeom Radanovichem i Peterom Viscloskym. Nakon sastanaka u Washingtonu, izaslanstvo odlazi u Minnesotu, saveznu državu partnera Hrvatske u Programu državnog partnerstva za NATO.

XS
SM
MD
LG