Linkovi

SAD dosegle sumornu brojku: jednak broj ratnih žrtava kao i onih u terorističkim napadima


Sumorna tema na naslovnici je najtiražnijeg američkog dnevnog lista USA Today: ratni danak u životima za Amerikance je postao jednak kao i onaj od terorističkih napada 11. rujna 2001. godine. Brojka od 2973 mrtvih dosegnuta je jučer kada je u Iraku ubijen 2695. američki vojnik. U Afganistanu i oko njega ubijeno je 278 američkih vojnika.

Nova studija o demografiji poginulih vojnika – piše USA Today – sugerira da je stara izreka 'dok bogat ratuje, siromah se bori' postala još malo istinitija. Među Amerikacima ubijenim u iračkom ratu, 34 posto potječe iz zajednica s najnižim prihodima u zemlji, polovica iz onih srednjih prmanja, a samo 17 posto iz onih s najvišim primanjima.

To je promjena u odnosu na slične podatke iz Drugog svjetskog rata, kada su sve prihodovne skupine društva bile podjednako zastupljene među poginulim vojnicima. Od Koreje, preko Vijetnama, pa do, sada, Iraka, siromašni što dalje čine sve veći postotak žrtava, pokazuje ta najnovija analiza.

Vedrija tema u New York Timesu: autori knjiga koji čeznu da njihova djela dosegnu status bestsellera trebali bi ubuduće – umjesto da se nadaju razgovoru s Oprom Winfrey – poslati jedan primjerak svog uratka najnovijem kreatoru literarnog ukusa javnosti – venecuelanskom predsjedniku Hughu Chavezu, piše njujorški list. Naime, on je za svog govora pred Glavnom skupštinom Ujedinjenih naroda, u srijedu, podigao knjigu Noama Chomskog "Hegemonija ili preživljavanje: nastojanje Amerike da postigne globalnu dominaciju" i pozvao prisutne da ju pročitaju.

U slijedeća dva dana, prodaja te knjige poznatog lingviste i ljevičarskog političkog komentatora, objavljene 2003. godine, skočila je najmanje deseterostruko, postavši najprodavanija knjiga online knjižare Amazon.com, a šesta na popisu bestsellera u dvije najveće knjižarske mreže u Americi: Barnes and Noble i Borders.

Sam Noam Chomsky, koga je kontaktirao New York Times, izjavio je da mu je drago da je Hugo Chavez preporučio njegovu knjigu, ali da se baš ne smatra polaskanim. No, on je ipak ispravio jednu od primjedbi venecuelanskog predsjednika: Chavez je, naime, rekao da mu je žao što nije imao priliku upoznati Chomskog prije nego što je umro.

XS
SM
MD
LG