Linkovi

NYT: Američka politička scena u znaku ispričavanja političara glasačima


"New York Times" se osvrće na domaću političku scenu koja je sučeljena s kongresnim i brojnim lokalnim izborima u studenome. Nazvavši to 'žalosnim danima za američku politiku', ovaj list piše da su predizborne kampanje – umjesto da donose nove vizije, prijedloge ili, barem, obećanja - praktički postale poprište ispričavanja političara glasačima. Za ilustraciju svoje tvrdnje, njujorški dnevnik je naveo neka od tih ispričavanja, barem za one političare za koje zna većina čitatelja tog lista. Pa, evo da i mi navedemo neke od tih isprika.

U saveznoj državi Maryland, trenutni glavni financijski kontrolor te države, a bivši guverner i gradonačelnik Baltimorea, William Donald Schaefer, u specijalnom oglasu na radiju ispričava se svima koje je uvrijedio tijekom svoje 50-godišnje karijere. Grijesi za koje se izvinjava pokrivaju raspon od pipkanja jedne žene na jednom javnom skupu, pa do izjava da useljenici ne uče engleski dovoljno brzo.

Senator George Allen, republikanac iz Virginije, po "New York Timesu" je 'serijski izvinjavatelj', koji putuje po čitavoj Virginiji i ispričava se što je jednog čovjeka indijskog porijekla nazvao 'macaca ili kako mu je već ime'. S druge strane, senator Conrad Burns, republikanac iz Montane, naširoko se ispričao što je za vatrogasce, uz psovku, rekao da 'nisu bogznašto učinili' na zaustavljanju divljeg požara kod Billingsa. No, piše Times, još se nije stigao izvinuti za najnoviji 'gaf': u srijedu je, naime, izjavio da su Sjedinjene Države sučeljene s 'bezličnim neprijateljem', koga čine teroristi koji 'danju voze taksi, a noću ubijaju'.

Među pokajnicima su još: njuorlinški gradonačelnik Ray Nagin koji se ispričava što je mjesto na kojemu je bio Svjetski trgovinski centar, u New Yorku, nazvao 'rupom u zemlji'; senator Joseph Biden, demokrat iz Delawarea, koji traži oprost nakon što ga je mikrofon C-Spana uhvatio u izjavi da 'ne možeš više otići u trgovinu živežnim namirnicama a da ne govoriš indijskim naglaskom'; zatim republikanac iz Floride, kandidat za Kongres, Tramm Hudson, koji se izvinjava što je rekao da su crnci loši plivači; te, na koncu, guverner Massachusettsa Mitt Romney, koji je upotrijebio izraz 'smolasta beba', što neki smatraju rasističkim epitetom.

XS
SM
MD
LG