Linkovi

Bush: 'Hezbollah je povezan s Iranom; svijet se mora uhvatiti u koštac s ovom opasnošću'


Predsjednik George Bush izjavio je da bi želio da se sukob Izraela i Hezbollaha okonča što je prije moguće. Međutim, predsjednik je također upozorio da ne želi da dođe do – kako je rekao – 'lažnog mira'.

Kako iz Bijele kuće javlja Paula Wolfson, gospodin Bush se založio za trajan mir u regiji. Mir koji se ne bavi korijenima sukoba bit će samo kratkotrajna pauza – rekao je američki predsjednik. Korijen sukoba predsjednik vidi u prijetnji koju po Izrael predstavlja ekstremna organizacija Hezbollah.

George Bush je ukazao na vezu Hezbollaha i Irana. "Hezbollah je napao Izrael. Znam da su oni povezani s Iranom. Došao je trenutak da se svijet uhvati u koštac s ovom opasnošću" – rekao je predsjednik Bush, nakon susreta s rumunjskim predsjednikom.

Američki je predsjednik ponovio poziv Izraelu da u svojim akcijama obzirno postupa, te je rekao da ga brinu civilne žrtve. Međutim, predsjednik nije kritizirao izraelsku taktiku u sukobu.

******

Izrael je odlučio da neće proširiti kopnene operacije protiv šijitske milicije Hezbollah, u Libanonu, javljaju izraelski mediji. Na sastanku užeg kabineta, premijer Ehud Olmert izvijestio je da su ciljevi Izraela postignuti, te su se ministri iz resora sigurnosti složili da nastave s kombinacijom zračnih udara i ograničenih napada kopnenih snaga na područje Libanona.

Vlada je također mobilizirala tisuće rezervista kako bi osvježili izraelske postrojbe.

Današnji sastanak izraelskog kabineta uslijedio je nakon dana s najvećim pojedinačnim gubicima za izraelsku vojsku: 9 vojnika je poginulo, a 25 je ranjeno u borbama za zauzimanje Bint Jbaila, uporišta Hezbolle u južnom Libanonu.

Izraelske snage i danas su vršile udare na južni Libanon i bormbardiranjima iz zraka, kao i teškim topništvom. Najmanje tri Libanonca su ubijena.

Istodobno, Hezbollah je ponovno raketirao južni dio Izraela, pogodivši nekoliko zgrada, a, u baraži raketa uništena je jedna tvornica u izraelskom gradu Kiryat Shemona.

U međuvremenu, izraelski ministar pravosuđa je izjavio da, s obzirom da je međunarodni diplomatski skup u Rimu, jučer, okončan bez postizanja sporazuma o prekidu vatre, to Izraelu daje dozvolu da nastavi svoju ofenzivu.

XS
SM
MD
LG