Linkovi

Condoleezza Rice izrazila zabrinutost zbog humanitarne krize u Libanonu


U nenajavljenom posjetu Bejrutu američka državna tajnica Condoleezza Rice je izjavila da je zabrinuta zbog humanitarne krize koja se odvija u Libanonu. U oko dva tjedna izraelskih zračnih udara ubijeno je više od 370 osoba, uglavnom civila, te je raseljeno oko pola milijuna ljudi. Gospođa Rice je izjavila da je prekid vatre hitno potreban, međutim, dodala je da on mora biti održiv.

Državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da je duboko zabrinuta teškim položajem Libanonaca i humanitarnom situacijom u Libanonu. Gospođa Rice susrela se libanonskim premijerom Fouadom Siniorom na razgovorima koji su trajali oko dva sata. Gospođa Rice također se susrela i s predsjedateljem libanonskog Parlamenta. Jedan od dužnosnika tom je prilikom izjavio da je odbačen prijedlog Condoleezze Rice o prekidu vatre kojim bi se tražilo povlačenje pripadnika Hezbollaha na najmanje 20 kilometara od izraelske granice i razmještanjem međunarodnih snaga na jugu Libanona. Američka vlada našla se izložena oštrim kritikama u Libanonu i drugdje zbog toga što nije pozvala na trenutačni prekid izraelskih zračnih udara.

Nakon Libanona gospođa Rice je doputovala u Izrael gdje će se danas susresti s premijerom Ehudom Olmertom, prije negoli krene na Zapadnu obalu gdje će se susresti s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abbasom. Sutra američka bi državna tajnica trebala nazočiti jednoj međunarodnoj konferenciji u Rimu gdje će voditi razgovore o ovoj krizi s europskim, arapskim i dužnosnicima Ujedinjenih naroda. Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan je izjavio da se na tom sastanku sudionici moraju sporazumjeti o konkretnoj strategiji za okončanje nasilja. Na putu za Srednji istok, gospođa Rice je izjavila da se svaki prekid vatre mora pozabaviti korijenom sadašnjeg sukoba – a to je prijetnja koju Hezbollah predstavlja za Izrael.

XS
SM
MD
LG