Linkovi

Zastupnički dom Kongresa izglasao rezoluciju o Iraku


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom je okončana oštra stranačka debata o ratu u Iraku. Rezolucija koju su podnijeli republikanci proglašava Irak 'središnjim mjestom u borbi protiv globalnog terorizma', te se odbacuju prijedlozi o "proizvoljnom" određivanju datuma povlačenja ili regrupiranja američkih snaga.

Do glasovanja je došlo nakon skoro 14 sati debate.

256 kongresnika izjasnilo se za deklaraciju, dok je protiv nje glasovalo 153.

Republikanci, koje u zastupničkom domu predvodi Dennis Hastert, optužuju demokrate za 'slabost i promicanja defetističke strategije'.

Demokratski zastupnik iz Pennsylvanije John Murtha, veteran Vijetnamskog rata i oštri kritičar američkog angažmana u Iraku, kaže da su američki vojnici 'uhvaćeni između sukobljenih iračkih frakcija'.

Demokrati tvrde da su republikanci ovu debatu zlouporabili za privlačenje medijske pozornosti, uoči kongresnih izbora u studenome.

******

Zastupnički dom američkog Kongresa uklonio je kongresnika Williama Jeffersona iz utjecajnog kongresnog Odbora za raspodjelu sredstava.

Jedan od glavnih zadataka tog Odbora je raspodjela poreskih sredstava u Sjedinjenim Državama.

Kongresnik Jefferson nalazi se pod saveznom istragom za korupciju.

Vlasti su priopćile da su pronašle 90 tisuća dolara gotovine u njegovoj škrinji za duboko zamrzavanje. William Jefferson, protiv kojeg nije podignuta optužnica, tvrdi da je nedužan.

Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Nancy Pelosi pozvala je Jeffersona da dobrovoljno napusti svoju dužnost.

XS
SM
MD
LG