Linkovi

Nowak: 'Guantanamo treba što prije zatvoriti'


Sjedinjene su Države pod sve jačim pritiskom da zatvore pritvorni centar u mornaričkoj bazi Guantanamo na Kubi, od kako su prije nekoliko dana trojica zatočenih osumnjičenika za terorizam počinila samoubojstvo. Njihova je smrt ponovno pokrenula pitanje legalnosti tretmana kojem su povrgnuti zatočenici, mahom ljudi za koje se sumnja da su pristaše al-Qaide ili afganistanskih talibana. Jučer je predsjdnik Bush najavio da će pritvorenici iz Guantanamo Baya, koji neće biti vraćeni u svoje matične zemlje, biti izvedeni pred sud

Samoubojstvima dvojice Saudijaca i jednog Jemenca prethodile su optužbe da se u Guantanamu zatočenici zlostavljaju. Organiazcije za ljudska prava pogotovo su kritizirale činjenicu što se zatočenici u ovom zatvorskom objektu drže već godinama, bez optužnice, i bez pristupa američkom pravosuđu. Europska unija i Ujedinjeni narodi nakon samoubojstava su objavili da je repuatcija Guantanama narušena u tolikoj mjeri da se ne može popraviti te da je vrijeme da se ovaj objekt zatvori. Predsjednik George Bush izjavio je da će uskoro neki zatočenici biti upućeni kućama, a protiv ostalih će ili pokrenuti pravni postupak u Americi, ili će se pak izručiti sudstvima zemalja iz kojih dolaze.

U ovom trenutku u Guantanamu se nalazi 460 zatočenika, mahom osumnjičenika za terorizam koji su uhvaćeni tijekom američke intervencije u Afganistanu. Mnogi zatočenici već su pušteni kućama, a dio ih to očekuje u narednim tjednima i mjesecima.

Manfred Nowak, posebni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za problematiku torture, smatra da Washington treba surađivati sa svojim stranim partnerima kako bi se definirao točan plan zatvaranja Guantanama, što bi se – kako je rekao – 'trebalo dogoditi što prije'. "Svaki dan odugovlačenja stvara dodatni rizik. Zatočenici žive u uvjetima potpune osobne nesigurnosti. Ne znaju koliko još moraju tamo biti, što dovodi do beznađa, štrajka glađu, pokušaja samoubojstva. Kao što smo vidjeli prošli vikend, nekima je samoubojstvo i uspjelo" - izjavio je Manfred Nowak.

Odvjetnica Kristin Wilhelm, koja zastupa osmoricu zatočenih državljana Jemena, tvrdi da su beznađe i izolacija vrlo prisutni u Guantanamu. Ona tvrdi da su stražari postupili protuzakonito, nakon što se jedan od njezinih klijenata odlučio za štrajk glađu: "On više ne štrajka glađu, zbog toga što je bio podvrgnut bolnom tretmanu, te je bio zavezan za posebnu stolicu, u kojoj je nasilno hranjen. Kaže da je bio spreman umrijeti, jer nije mislio da će ikad izaći iz Guantanama."

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCormick je podsjetio da je predsjednik George Bush izrazio zabrinutost zbog nedavnih samoubojstava te izjavio da će biti 'sretan kada se Guantanamo zatvori'. "Nije nam želja da budemo globalni zatvorski stražari. S nadom čekamo trenutak kada će se Guantanamo zatvoriti. Međutim, činjenica jest da su neki od tamo zatočenih vrlo opasni ljudi, koji nisu prijetnja samo Amerikancima već i ljudima cijelog svijeta" - rekao je glasnogovornik američke diplomacije.

Uprava zatvora Guantanamo tvrdi da su štrajkovi glađu bili koordinirani kako bi koincidirali s najavljenim posjetom skupine odvjetnika i novinara. Kristin Wilhelm odbacuje ovu tvrdnju. 'Više se radi o pokušaju da se uđe u pregovore s upravom, o boljim uvjetima života' – kaže ova američka odvjetnica.

Odvjetnik iz Chicaga Thomas Sullivan, koji zastupa jednog zatočenog Saudijca, govori o uvjetima života u Guantanamu: "Mnogi zatočenici su u nekoj vrsti kaveza, ćelijama dimenzija dva na tri metra, u kojima nema ničega nego nužnik, umivaonik te daska na kojoj se spava. Zidovi su od gusto isprepletene žice koja sprečava komunikaciju sa susjedima."

Dužnosnik Ujedinjenih naroda Manfred Nowak smatra da ovakav tretman 'predstavlja najbolji put da u budućnosti terorista bude više, a ne manje'.

XS
SM
MD
LG