Linkovi

Bush: Uspjeh ili poraz demokracije u Iraku u rukama iračke vlade


Predsjednik Bush održava dva dana privatnih razgovora sa svojim glavnim savjetnicima na kojima se razgovara o daljnoj strategiji u Iraku. Kako javlja Paula Wolfson, u današnjem dijelu razgovora putem video veze sudjelovat će i čelnici nove iračke vlade.

Predsjednik je rekao da je uspjeh ili poraz demokracije u Iraku u rukama nove iračke vlade.

"Uspjeh u Iraku ovisit će o sposobnosti iračke vlade da osigura boljitak za svoj narod. Mi to prepoznajemo."

Predsjednik Bush je dao tu izjavu u predsjedničkom odmaralištu u Camp Davidu, nadomak Washingtona, okružen svojim glavnim civilni i vojnim savjetnicima. Prema njegovim riječima, prvog dana rasprave su bile usmjerene na načine pomoći mladoj iračkoj vladi da se nosi sa sigurnosnim, ekonomskim i energetskim problemima.

"Poruka iračkoj vladi glasi: mi smo uz vas, to što činite je važno."

Tijekom kratke prigode za novinarska pitanja i odgovore predsjednik je pozvao druge zemlje da realiziraju svoja obećanja o pomoći Iraku. Poseban apel uputio je susjednim zemljama.

"Irački susjedi moraju učiniti više kako bi pomogli. Stalno surađujemo s našim prijateljima u regiji i pozivamo ih da podrže tu novu demokraciju."

Predsjednik je, također, upitan o mogućnosti skorog povlačenja koalicijskih vojnika. On je odgovorio da će procjenu o tome donijeti glavni američki zapovjednik u Iraku, George Casey, nakon konzultacija s novim iračkim ministrom obrane. General Casey i američki veleposlanik u Iraku, Zalmay Khalilzad, sudjelovali su u sastanku putem video veze. Predsjednik im je rekao da prenesu čestitke vojnicima koji su uspjeli pronaći terorističkog vođu Abu Musaba al-Zarqawija. Kad ga je jedan novinar upitao o nasljedniku ubijenog vođe al-Qaide u Iraku predsjednik je kratko odgovorio.

"Zarqawijev nasljednik bit će na našem popisu ljudi koje treba izvesti pred lice pravde."

U današnjim razgovorima osim predsjednikovih savjetnika sudjelovat će i drugi članovi američke vlade te vodeći ministri nove iračke vlade.

XS
SM
MD
LG