Linkovi

Predsjednik Bush u nenajavljenom posjetu Iraku


Predsjednik Bush je danas prilikom nenajavljenog posjeta Bagdadu obećao puno podršku premijeru Nouriju al Malikiju. Američki je predsjednik rekao iračkom premijeru da je 'sudbina Iraka u njegovim rukama', ali da će Sjedinjene Države održati riječ i pomagati ovoj zemlji. Premijer Maliki je sa svoje strane rekao predsjedniku Bushu da je njegova vlada odlučna u namjeri da uspije i porazi teroriste. Dužnosnici kažu da je premijeru Malikiju samo pet minuta prije sastanka rečeno da stiže predsjednik Bush, te da će se sastati s njim.

Nakon slijetanja na bagdadski aerodrom predsjednik Bush je helikopterom prebačen u dobro zaštićenu tzv. zelenu zonu. Američki predsjednik se nakon susreta s iračkim premijerom obratio američkim vojnicima i zahvalio im na njihovoj službi. George Bush je izjavio da će Washington nastaviti pomagati izgradnju slobodnog Iraka i hvatati teroriste poput Musaba al-Zarkavija.

Ovo je drugi posjet američkog predsjednika Iraku od invazije na tu zemlju 2003. Prije negoli je objavljen ovaj posjet, očekivalo se da će predsjednik danas održati video konferenciju s iračkim čelnicima iz svog odmarališta u Camp Davidu. Jučer je predsjednik Bush sa svojim savjetnicima vodio intenzivne razgovore o budućoj ulozi Sjedinjenih Država u Iraku. Razgovaralo se o sigurnosnim, ekonomskim i energetskim problemima u toj zemlji. Predsjednik je također zatražio od iračkih susjeda da učine više u pomaganju obnove, rekavši kako će tražiti od zemalja da ispune svoja obećanja o 13 milijardi dolara pomoći Bagdadu.

XS
SM
MD
LG