Linkovi

NY Times o samoubojstvima u Guantanamu


Vodeći američki dnevnici na naslovnim stranicama izvještavaju o samoubojstvu trojice zatvorenika u Guantanamu. Za ovaj pregled izdvajamo izvješće Washington Posta u kojem se podsjeća da su ovo prva samoubojstva osumnjičenika za terorizam od otvaranja zatvorskog objekta u Guantanamu.

Dužnosnici ministarstva obrane odavno su se ponosili činjenicom da nisu izgubili niti jednog od nekih 760 zatvorenika koliko ih je prošlo kroz zatvorski objekt. 25 zatvorenika si je pokušalo oduzeti život 41 put – neki od njih vješanjem – ali je medicinsko osoblje bilo u mogućnosti spasiti ih. Ovaj put, međutim, to nije bio slučaj.

Zapovjednik baze u Guantanamu, admiral Harry Harris, izjavio je da za trojica zatvorenika koji su počinili samoubojstvo to nije bio čim očaja već asimetričnog vođenja rata protiv Sjedinjenih Država. Zapovjednik Južnog američkog zapovjedništva, general Bantz Craddock, kaže da se radi o «odlučnim, inteligentnim i predanim elementima» te da će neki zatvorenici «nastavljati činiti sve što mogu kako bi postali mučenici».

Kritičari zatvora u Guantanamu tvrde da je smrt zatvorenika dokaz propalog sustava. William Goodman, dirtektor u Centru za ustavno pravo kaže: «Ovo je bio čin očaja jer zatvorenici nisu imali načina dokazati svoju nevonost. Sustav bez pravde je sustav bez nade», izjavio je Goodman za Washington Post.

New York Times piše pak da je nedavno ubijeni vođa al-Qaide u Iraku, Abu Musab al-Zarqawi, pokušavao transformirati svoju organizaciju u globalni sustav koji bi mogao izvršiti udar daleko izvan iračkih granica, tvrde obavještajni dužnosnici u Jordanu i na Zapadu. Zarqawi je, tvrde oni, tražio dragovoljce za borbe u Iraku, ali je regrutirao i oko 300 njih koji su išli u Irak kako bi se uvježbali za terorističke aktivnosti te ih je uputio natrag u njihove zemlje gdje čekaju naređenja da izvrše napade, piše New York Times.

XS
SM
MD
LG