Linkovi

CSM: Zarkawijeva smrt prilika za okretanje novog lista u američkoj politici u Iraku


Na naslovnicama današnjih izdanja američkih dnevnih listova najviše prostora posvećeno je pogibiji terorističkog čelnika al-Qaide u Iraku, Abu Musaba al-Zarkawija.

"New York Times" – citirajući izvore među američkim vojnim dužnosnicima u Iraku, kao i iz jordanske obavještajne službe – navodi da je Zarkawija izdao jedan od njegovih bliskih suradnika. Moralo se raditi o osobi koja bi mu bila dovoljno bliska da točno zna gdje će se nalaziti u određenom trenutku, piše njujorški list, napominjući da izvori ne žele otkriti identitet dostavljača. No, jordanska obavještajna služba, kaže se, barem je djelomično 'kultivirala' tog agenta u unutrašnjosti samog vrha iračke al-Qaide.

Drugi američki dnevni listovi – ponaosob "USA Today" i "Christian Science Monitor" – ističu da se radilo o suradnji iračkih civila, a i neki od političkih analitičara, čiji se komentari i procjene iznose, stavljaju težište na taj aspekt. 'Kada su obični građani voljni toliko riskirati za svoju domovinu, onda smo, očito okrenuli novi list u čitavom projektu stvaranja novog Iraka,' izjavio je bostonskom listu pukovnik Paul Hughes, koga je američka vojska 2003. zadužila za napore obnove Iraka, a koji je danas jedan od eksperata u washingtonskom Američkom institutu za mir.

Isti list navodi i mišljenje Anthonyja Cordesmana, eksperta za Irak u Centru za strateške i međunarodne studije, u Washingtonu, koji smatra da trenutno čitav uspjeh američke misije u Iraku ovisi izgradnji partnerstva između nove iračke vlade i Sjedinjenih Država. 'Ključni potezi su oni koje će voditi iračka vlada, ali njoj treba aktivna američka podrška,' kaže Cordesman, navodeći, po njemu, glavne korake koje treba poduzeti: iskoristiti Zarkawijevu smrt kao povod konkretnijem pristupanju sunitskoj populaciji, koju je Zarkawi huškao na rat protiv šijita; udvostručavanje napora na raščišćavanju policije; te, iniciranje iračke istrage navodnih američkih zločina protiv iračkih civila, s ciljem ponovne izgradnje povjerenja između dvije zemlje. "USA Today" piše da je Zarkawijeva al-Qaida u Iraku bila tek manji dio ukupne pobunjeničke aktivnosti u Iraku. Aktivnima ostaje – prema podacima nekih stručnjaka – još najmanje 16 pobunjeničkih organizacija, uz manje ili više organizirane bivše pripadnike stranke Baath, strane borce, kao i obične kriminalce. Ne treba zaboraviti, ističe ovaj list, da su i šijitske paravojne postrojbe odgovorne za dio građanskih nemira, koje su dovele do sektaških ubojstava. (GK)

XS
SM
MD
LG