Linkovi

Kristol: Iako američki image slabi, većina država s Amerikom dobro surađuje


Nedavno provedeno istraživanje o 'globalnom mišljenju' o Sjedinjenim Državama pokazuje da se američki image pogoršao, što koincidira sa slabljenjem podrške za rat protiv terorizma.

Andrew Kohut, direktor istraživačke ustanove Centar Pew, sažeo je rezultate istraživanja: "Istraživanje je trajalo godinu dana, u njemu je sudjelovalo više od 17 tisuća ljudi u 15 zemalja, odnosno 14 zemalja i u Sjedinjenim Državama. Naš zaključak je da se Sjedinjene Države kreću u pogrešnom smjeru. Najveći problem je pogoršavanje američkog imagea u zemljama u kojima smo prošle godine vidjeli njegovo poboljšanje, naročito u Indiji i Indoneziji, gdje je pomoć nakon tsunamija polučila pozitivan rezultat."

Andrew Kohut je upozorio da ovaj globalni trend neće biti lako zaustaviti: "Situacija se neće moći brzo popraviti. Ne postoji jedan čimbenik koja bi mogao sam popraviti američki image i dovesti ga na razinu iz devedesetih godina prošlog stoljeća i ranije."

Andrew Kohut kaže da podrška ratu protiv terorizma, koji predvode Sjedinjene Države, također slabi. Većina od anketiranih smatra da administracija predsjednika Georgea Busha neće ostvariti svoje ciljeve u Iraku: "Očito je da američka nazočnost u Iraku škodi imidžu Sjedinjenih Država. To se češće spominje kao 'prijetnja regionalnoj stabilnosti i svjetskom miru' nego što se spominje iranska vlada i njezin nuklearni program. Također, postoji gotovo univerzalno protivljenje da Iran bude naoružan nuklearnim oružjem. Međutim, dok je strah po pitanju Irana dosta izražen u Americi, u muslimanskim zemljama on je umjeren."

Andrew Kohut je dodao da je pogoršanje američkog imagea naročito izraženo u tri zemlje: Španjolskoj, gdje je palo s 41 na 23 posto, zatim u Rusiji gdje se bilježi pad s 52 na 43 posto, te u Indiji gdje je prije godinu dana 71 posto građana imalo pozitivno mišljenje o Sjedinjenim Državama, a danas 56 posto.

Prema Andrewu Kohutu, jedno od najvećih otkrića u anketi bila je raširena svijest o opasnosti koju predstavlja ptičja gripa.

Anketa je provedena u Sjedinjenim Državama, Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Španjolskoj, Rusiji, Indoneziji, Egiptu, Pakistanu, Jordanu, Turskoj, Nigeriji, Japanu, Indiji i Kini.

William Kristol, urednik konzervativnog tjednika The Weekly Standard ne slaže se s Kohutom. Nalaze Centra Pew William Kristol ne smatra 'ni katastrofičnim, a ni dramatičnim'. "Ništa me u anketi ne iznenađuje, a jako malo toga me uznemirava. Mislim da je to način na koji će se stvari razvijati. To je svijet u kojem danas živimo, a ne svijet od prije deset ili petnaest godina" - rekao je William Kristol.

William Kristol, koji je u niz navrata žestoko kritizirao administraciju Georgea Busha, kaže da istraživanje ne pokazuje da druge zemlje manje surađuju sa Sjedinjenim Državama nego ranije. On podsjeća da je 'svjetska politika nekad bila dosta jednostavnija i lakša nego danas'.

XS
SM
MD
LG