Linkovi

Pomoć SAD drugim zemljama 2007. godine - 20 milijardi dolara


U američkom Kongresu, Zastupnički dom je izglasao izdvajanje sredstava za pomoć inozemstvu, za slijedeću godinu dana, u visini od više od 20 milijardi dolara. Iznos je skoro dvije i pol milijarde dolara manji nego što je tražio predsjednik Bush. Ovu odluku Zastupničkog doma još treba odobriti i Senat prije nego što može biti poslana na potpis predsjedniku Bushu.

Od sredstava pomoći, Izraelu je namijenjeno 2 milijarde i 300 milijuna dolara, uključujući i povećanje od 83 milijuna dolara za sigurnost i protuterorizam, te 120 milijuna dolara ekonomske pomoći. Egiptu – drugom po iznosu primatelju američke pomoći – otišla bi milijarda i 700 milijuna dolara, od kojih je stotinu milijuna namijenjeno političkoj reformi i obrazovnim programima.

Pomoć Iraku i Afganistanu bila bi veća nego što je ovogodišnja, ali svejedno manja nego što je tražio predsjednik Bush. Irak bi primio 522 milijuna dolara za stabilizacijske napore - 461 milijun više nego u 2006. -, a Afganistan 962 milijuna, 85 milijuna više nego u prethodnoj godini. Dio izdvajanja za Afganistan je obustavljen zato što američki zakonodavci smatraju da vlada predsjednika Karzaija ne čini dovoljno na iskorjenjivanju uzgoja opijumskog maka.

Američka pomoć Zapadnoj obali i Gazi odražava nezadovoljstvo američkih zakonodavaca pobjedom Hamasa na palestinskim izborima. Kongresnici su odlučili zadržati 150 milijuna dolara gospodarske pomoći, ali su odobrili 80 milijuna za humanitarne potrebe i pomoć širenju demokracije, uz uvjet da se ta sredstva ne koriste za podršku Hamasu.

S 3,4 milijarde dolara podržan je višegodišnji program predsjednika Busha za borbu protiv AIDS-a, dok 445 milijuna dolara odlazi Globalnom fondu za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije.

Premda je prijedlog zakonske mjere o izdvajanju sredstava za pomoć inozemstvu nastao suradnjom obje stranke u Zastupničkom domu, kongresnici su izrazili žaljenje što su na nekim područjima sredstva smanjena ili uskraćena, uključujući i ona za pomoć migrantima i izbjeglicama, za mirovne programe, kao i za podršku gospodarskim programima u Istočnoj Europi i bivšem Sovjetskom Savezu.

Ova zakonska mjera treba još proći usklađivanje sa senatskom verzijom, prije nego što u završnom obliku bude poslana predsjedniku Bushu na potpis. Zastupnički dom i Senat već pregovaraju o odvojenom zakonu o potrošnji koji sadrži milijarde dolara za američke vojne operacije u Iraku i Afganistanu.

XS
SM
MD
LG