Linkovi

Hoće li izbori u studenom donijeti 'preokret u Kongresu'?


Dva nedavna ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da je podrška predsjedniku Bushu pala na manje od 35 posto. Za Republikance, koji se nadaju da će zadržati kontrolu nad Kongresom nakon izbora u studenom, to je zabrinjavajući pokazatelj.

Oporbeni Demokrati postaju sve uvjereniji da će im predstojeći kongresni izbori donijeti nova mjesta u oba doma, a neki politički analitičari vjeruju i u mogućnost da Demokrati ponovno osvoje kontrolu nad bilo Senatom ili Zastupničkim domom. Povijesno gledano, stranka koja kontrolira i Bijelu kuću i Kongres tendirati bilježiti gubitke na izborima koji se odvijaju za predsjednikovog drugog mandata.

No, Republikance brine i vrlo niska razina popularnosti predsjednika Busha, kao i zabrinutost javnosti zbog Iraka. I jedno i drugo moglo bi škoditi njihovim nastojanjima da održe kontrolu nad oba doma Kongresa. Predsjednik Bush je najavio da će se držati svojih političkih ciljeva tijekom drugog mandata bez obaziranja na ispitivanja javnog mišljenja: "Svjestan sam izvjesnih nezadovoljstava, ali ću i dalje činiti kako najbolje mogu ono za što mislim da je ispravno. Predsjednik je okružen s previše laskanja, previše jakih egoa, previše kritika, previše politike, općenito previše buke da bi mogao djelovati osvrćući se stalno na posljednja ispitivanja javnog mišljenja. Po mom mišljenju, to ne čini naciji nikakvu uslugu."

Demokratima je potrebno osvajanje šest dodatnih mjesta da bi preuzeli kontrolu nad Senatom, te 15 za kontroliranje Zastupničkog doma. Kongresna zastupnica Nancy Pelosi iz Kalifornije na čelu je Demokrata u Zastupničkom domu. Ona se nada da će postati prva žena predsjedatelj Zastupničkog doma, ako Demokrati osvoje potrebnu većinu.

"Naša stranka zalaže se za pošteno čelništvo i otvorenu vladu. Pretvorit ćemo najkorumpiraniji Kongres u povijesti Amerike u najpošteniji i najotvoreniji. Možda za 'čišćenje kuće' zaista i treba žena na čelu" – kaže Nancy Pelosi.

Premoć Demokrata bilo u Zastupničkom domu ili u Senatu omogućila bi demokratskim predsjedateljima raznih odbora da pokrenu kongresne istrage o čitavom nizu pitanja, uključujući i korištenje obavještajnih podataka uoči rata u Iraku, kao i visoku cijenu goriva na domaćem tržištu. Predsjednikov najviši politički savjetnik Karl Rove upozorava na mogućnost različitih istraga koje bi pokrenuli Demokrati, koristeći to kao sredstvo motivacije za Republikance uoči izbora u studenom. Međutim, mnogi republikanski kandidati za Senat ili Zastupnički dom žele se distancirati od nepopularnog predsjednika.

Norman Ornstein, stručnjak za pitanja Kogresa i predsjedništva, pri Institutu American Enterprise, kaže da i neka druga pitanja predstavljaju izazov za republikance: "U posljednjih nekoliko mjeseci, republikanci, uključujući i velik dio najvjernije baze predsjednika Busha, postaju sve nezadovoljniji. Pitanje useljavanja posebice će – po mom mišljenju – predstavljati i dalje kamen razdora."

Na izborima za Kongres često su presudna lokalna pitanja, čak i kada obje glavne stranke pokušaju političke uloge prenijeti na nacionalnu razinu. Mnogi analitičari, međutim, vjeruju da bi ova godina mogla donijeti preokret u Kongresu ukoliko Republikanci ostanu i dalje niskog morala oko svojih izbornih izgleda.

XS
SM
MD
LG