Linkovi

NYT: Prosječna podrška građana za predsjednika Busha najniža do sada


Prije nekoliko dana anketa koju je proveo dnevnik USA Today pokazala je daljnji pad podrške za predsjednika Busha. Takav trend danas je potvrđen i u anketi New York Timesa. Amerikancima se, pokazuje istraživanje, ne sviđa Bushova vanjska politika, poglavito situacija u Iraku, njegov način vođenja ekonomije, naftna politika i nošenje s problemom imigracije. Kako ističe New York Times, Amerikanci nisu imali lošije viđenje smjera kojim se zemlja kreće u više od dva desetljeća. Svega 13 posto građana odobrava predsjednikove mjere za nošenje s visokim cijenama benzina, a oko 25 posto imigracijsku politiku. Anketa pokazuje daljnji pad podrške građana za rat u Iraku, na svega 39 posto, što je najmanje do sada.

New York Times dodaje da predsjednikova politička snaga sve više slabi. Kako piše njujorški dnevnik, oko dvije trećine anketiranih građana tvrdi da ne dijeli predsjednikove prioritete. Kad se sve zbroji, prosječna podrška građana za predsjednika Busha iznosi 31 posto što je najniže do sada i jednaki postotak koji je imao njegov otac u srpnju 1992. godine, četiri mjeseca prije izbornog poraza od Billa Clintona. Ovakvi podaci, tvrde analitičari, mogli bi se negativno odraziti na republikanske kandidate za kongresne izbore u studenome.

Oni su, pak, na Capitol Hillu postigli sporazum oko produženja poreskih olakšica za građane u sljedećih pet godina. Vrijednost tog paketa poreskih olakšica procjenjuje se na gotovo 70 milijardi dolara, piše Washington Post. Republikanci u oba kongresna doma nadaju se da će njihov sporazum biti brzo usvojen. Kritičari, međutim, tvrde da s proračunskim manjkom koji će ove godine prijeći 300 milijardi dolara i unatoč snažnoj ekonomiji, vlada ne može priuštiti još 70 milijardi dolara tijekom sljedećih pet godina, navodi Washington Post.

XS
SM
MD
LG