Linkovi

Haydenova nominacija proći će u Senatu?


Washington Post piše da iza pomalo kontroverzne nominacije generala Michaela Haydena za prvog čovjeka Središnje obavještajne agencije, CIA-e, postoji strategija. Naime, stručnjaci za obavještajna pitanja na koje se poziva Post navode da se, u stvari, radi o vrlo mudrom potezu nacionalnog direktora za obavještajna pitanja, Johna Negropontea, kako bi uspostavio bolju kontrolu nad Pentagonom.

Negroponte, koji koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija, izrazio je nedavno frustraciju time što nije napredovao u uspostavljanju veće kontrole nad obavještajnim agencijama koje djeluju u sklopu Ministarstva obrane. Hayden, tvrdi jedan analitičar, izgleda kao jedna od onih osoba koja će se bez ustručavanja suprotstaviti svakome s kim se ne slaže. «On je izvan domašaja Donalda Rumsfelda», dodaje taj analitičari.

Washington Post podsjeća kako je Pentagon nezadovoljan radom CIA-e, između ostaloga, i zato što nije identificirala dovoljno terorističkih meta za napad na Afganistan, Irak i drugdje. Zbog toga je Donald Rumsfeld proširio vojne obavještajne kapacitete te je prebacio stotine milijuna dolara i tisuće vojnika da rade na prikupljanju i analizi obavještajnih podataka. Pentagon je, navodi Post, danas sprema pokrenuti vlastite obavještajne operacije neovisno od CIA-e i drugih službi.

Christian Science Monitor navodi mišljenje većine političkih analitičara koji kažu da će general Hayden najvjerojatnije biti potvrđen na dužnost. Oni ocjenjuju da se republikanci u javnim istupima žele ograditi od nepopularnog predsjednika, pred izbore u studenome, ali će kad dođe do glasovanja o Bushovom kandidatu za direktora CIA-e ipak glasovati po stranačkoj liniji, prognoziraju analitičari. Uostalom, kad nominacija Haydena ne bi prošla to bi samo pridonijelo osjećaju rasula koje bi naškodilo njima samima, stoji u Christian Science Monitoru.

XS
SM
MD
LG