Linkovi

WP: Tvrdokorni republikanci napuštaju predsjednika


Washington Post na prvoj stranici donosi tekst pod naslovom «Tvrdokorni republikanci napuštaju predsjednika». «Nezadovoljstvo zbog državne potrošnje i imigracije navelo je konzervativce da se ubrzano posljednjih tjedana udalje od predsjednika Busha i Kongresa u kojem većinu imaju republikanci. To je dovelo da daljnjeg pada podrške za predsjednika, na rekordno nisu razinu, što predstavlja novu prijetnju za 12-godišnju vladavinu republikanaca na Capitol Hillu, piše Post pozivajući se na izvore Bijele kuće, zakonodavce i najnovije ankete.

Bush i Kongres, nastavlja dalje dnevnik iz Washingtona, u protekloj godini bilježe pad podrške iz svakog dijela konzervativne koalicije, a taj se trend ubrzao s uzbunjujućim implikacijama za strategiju vladanja predsjednika Busha. Zaklada Heritage, nastavlja Washington Post, nedavno je ugostila 600 svojih vodećih konzervativnih donatora i na tom skupu su se, kako kažu u zakladi Heritage čule pritužbe na republikance kao nikada u proteklih 12 godina. Michael Dimock iz istraživačkog centra Pew kaže da je jedan od najšokantijih nalaza nedavne ankete sve veći broj konzervativaca koji više nemaju isto viđenje predsjednika kao prije. Pew je ustvrdio da je mišljenje o predsjedniku Bushu promijenilo 24 posto konzervativaca koji su podržali na izborima 2004. godine.

Christian Science Monitor piše da neki istaknuti strani profesori nisu dobili ulaznu vizu za Sjedinjene Države te da to zbunjuje mnoge, uključujući i institucije koje su ih pozvale. Monitor podsjeća možda i na najpoznatiji slučaj Tariqa Ramadana, stručnjaka za islam, kojem je 2004. godine u posljednjem trenutku uskraćena viza premda je njegov namještaj već bio na putu za Sveučilište Notre Dame gdje je trebao predavati. Monitor izvještava da su američki umjetnici i pisci sudjelovali u posebnoj manifestaciji u New Yorku prije dva tjedna na kojoj su željeli ukazati na ovaj problem. (dz)

XS
SM
MD
LG