Linkovi

Rove pokušava mobilizirati republikansku bazu


New York Times piše da savjetnik predsjednika Busha, Kar Rove, straši republikansku biračku bazu porazom na nadolazećim kongresnim izborima kako bi ih mobilizirao da izađu na izbore. Neki demokrati su već nagovijestili da će u slučaju pobjede na izborima pokrenuti niz istraga. John Conyers iz Michigana, na primjer, postao bi predsjedatelj Odbora za pravosuđe Zastupničkog doma i već sada prijeti da će istražiti mogućnost pokretanja postupka opoziva protiv predsjednika Busha.

S velikim izbornim ulogom Karl Rove putuje po zemlji kako bi formirao strategiju s pojedinačnim kongresnim kandidatima te lokalnim stranačkim podružnicama dok istodobno s predsjednikom razmatra formiranje političkih ekipa u Bijeloj kući koje bi mogle pomoći kandidatima diljem zemlje. Times podsjeća da demokrati trebaju osvojiti šest mjesta da bi preuzeli kontrolu nad Senatom, a 15 u Zastupničkom domu Kongresa.

Neki izvori sugeriraju da će republikanci ponovno, kao i na posljednjim predsjedničkim izborima, pokušati zaigrati na kartu nacionalne sigurnosti tvrdeći da demokrati nisu dovoljno čvrsti po tom pitanju, te će, kako se navodi, biračima poručiti da će im demokrati povisiti poreze koje je predsjednik Bush smanjio. No demokrati vjeruju da takva republikanska strategija više ne može proći. Uostalom, podsjeća Times, u odnosu na 2004. godinu popularnost predsjednika Busha je dvostruko manja.

Washington Post donosi priču o problemu s naftnim derivatima u New Yorku. Ne radi se o visokoj cijeni benzina već sve većem problemu za Njujorčane – kako uopće pronaći benzinsku crpku. Naime, zbog sve većih cijena zemljišta na Manhattanu benzinske crpke prekidaju s poslovanje. Prema nekim procjenama, na Manhattanu trenutno posluju 54 benzinske crpke za 830 tisuća automobila. Drugim riječima, na jednu beznisku crpku dolazi 15370 automobila, piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG