Linkovi

Zapadni diplomati pozivaju Srbiju da se 'sučeli s prošlošću', ali i 'okrene budućnosti'


Strani državnici, diplomati i novinari reagirali su na smrt Slobodana Miloševića izjavama u kojima pozivaju stanovnike regije da se okrenu budućnosti. Primjerice, austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik – čija zemlja u ovom trenutku predsjedava Europskom unijom – na vijest o smrti srbijanskog diktatora i optuženika za genocid rekla je: "Jedan od velikih izazova za regiju bit će potreba da se sučeli s prošlošću, s nasljeđem Slobodana Miloševića. Jer jedino tako ćemo postići konačni, zajednički cilj, a to je mir i pomirenje među tamošnjim narodima."

Još određeniji je bio njezin britanski kolega, Jack Straw. "Najvažnije je da regija, pogotovo narod u Srbiji, ispod te prošlosti podvuče crtu, tako da njegov zlokobni utjecaj na Srbiju i cijelu zemlju postupno prestane" – rekao je ministar Straw.

Javier Solana, čelni dužnosnik Europske unije izjavio je da su 'njegove misli prvenstveno sa žrtvama Miloševićeve politike te njihovim obiteljima. 'Suđenje Miloševiću bilo je pravedno' – rekao je Solana, izrazivši nadu da će smrt optuženika za genocid pomoći Srbiji da se okrene budućnosti. "Želim se obratiti narodu Srbije i reći mu da ga čeka mjesto u obitelji europskih nacija. Ono što se dogodilo Miloševiću je ostvarenje pravde' – rekao je Solana.

Europska je unija priopćila da smrt Slobodana Miloševića ne oslobađa Srbiju odgovornosti da den Haagu izruči Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

David Owen, bivši visoki britanski diplomat - koji je u svojstvu mirovnog izaslanika Unije često pregovarao s Miloševićem – rekao je za njega da je bio 'komplicirana osoba, okrutan i opsjednut vlašću'. Owenu je žao što Miloševića nije stigla i službena, sudska kazna za zločine počinjene u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i na Kosovu. "Žrtve sasvim sigurno imaju osjećaj kao da ih je netko prevario. No, što je još važnije, i Srbiji bi bila vrlo potrebna presuda u slučaju Milošević, kako bi tamošnji narod počeo shvaćati činjenicu da je i on odgovoran za ono što se dogodilo. Već su vidjeli dokumentarac o Srebrenici, o masakru koji su počinili njihovi vojnici. Presuda o Miloševićevoj odgovornosti prisilila bi Srbe da se sučele s stvarnošću" - rekao je Owen.

Američki mirovni izaslanik za Balkan Richard Holbrooke – kojeg često nazivaju arhitektom Daytonskog mirovnog sporazuma – naziva Slobodana Miloševića 'monstrumom'. "On je bio najgori komunistički čelnik u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. Zbog njegove politike, 300 tisuća ljudi je poginulo a dva i pol milijuna su postali izbjeglice. Izgubio je četiri rata, potom i vlastiti posao, zatvorio ga je vlastiti narod i poslao u den Haag. Dočekao je pravdu, iako nepotpunu, u ćeliji Tribunala' – rekao je Richard Holbrooke.

XS
SM
MD
LG