Linkovi

Gjenero: 'Za Srbiju, Milošević je bio de facto mrtav od travnja 2001.'


Smrt Slobodana Milošeića u Hrvatskoj nikoga nije ražalostila - od najviših predstavnika vlasti pa do običnih ljudi. Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prokomentirao je vijest iz Haaga jednom jedinom rečenicom: “Šteta što nije doživio zasluženu kaznu”.

Ured za odnose sa javnošću hrvatske Vlade u povodu Miloševićeve smrti oglasio se priopćenjem: “Smrt Slobodana Miloševića u političkom pogledu, a i u smislu najdubljih osjećaja predstavlja kraj najdramatičnijeg, najrazornijeg razdoblja naroda i zemalja u ovom dijelu Europe u zadnjih pola stoljeća. U priopćenju hrvatske Vlade, podsjeća se da je Milošević nakon raspada komunističke Jugoslavije iskoristio njezin vojni stroj i poveo četiri uzastopna rata na području bivše države - prvo Slovenije, zatim Hrvatske, Bosne I Hercegovine i na kraju Kosova. U tim je ratovima poginulo i ranjeno je više stotina tisuća ljudi. Milijuni izbjeglica su morali napustiti svoje domove, a rat je iza sebe ostavio milijarde eura ratnih šteta. Pogled na to razdoblje u priopćenju Sanaderove Vlade ima simboliku opomene na zlo koje se više nikada ne smije ponoviti.

Politički analitičari u Hrvatskoj bave se prvenstveno procijenama kako će se Miloševićeva smrt odraziti na političke prilike u Srbiji. Evo, što je za Glas Amerike izjavio politički analitičar Davor Gjenero:

“Čini mi se da Srbija danas ima puno većih problema nego što je Milošević. Milošević je za Srbiju ‘de facto’ bio mrtav već od travnja 2001. godine, kada je prvo uhićen, a potom prebačen u Haški pritvor. Njegova pozicija nije istovjetna poziciji njegovog druga u zločinu, Vojislava Šešelja koji je iz haaškoga pritvora vukao, a i danas vuče političke konce. Čak i ako će nacionalističi radikali u Srbiji pokušavati iskoristiti Miloševićevu smrt za dokazivanje svojih teza, to neće imati nekih važnijih posljedica. Čini mi se kada je u pitanju Srbija i njeno suočavanje sa posljedicama rata koji je uslijedio raspadom bivše Jugoslavije, ključno je pitanje uhićenja i suđenja Mladiću. Za razliku od procesa Miloševića koji se vukao i nije direktno uključio srbijansku javnost sa činjenicom genocidnih zločina. Stvari za slučaj Mladića su puno jasnije jer se radi o jednom slučaju, o slučaju Srebrenice gdje je genocid relativno jednostavno dokazati i gdje će posljedice suočavanja sa prošlošću biti daleko efektivnija.”

Vojni analitičar Fran Višnar medjutim drugačije gleda na posljedice odražavanja Miloševićeve smrti na politička zbivanja u Srbiji. U razgovoru za hrvastki radio on je izjavio da bi Miloševićeva smrt mogla destabilizirati Srbiju, biti vjetar u ledjima srpkim radiklaima koji bi na slijedećim izborima mogli doći na vlast i destabilizirati čitavu regiju.

XS
SM
MD
LG