Linkovi

Rusko-iranski pregovori o kompromisu u vezi s iranskim nuklearnim programom doživjeli neuspjeh


Ruski i iranski pregovarači su priopćili da će se nastaviti bilateralni razgovori oko iranskog nuklearnog programa. Oni su tako pokušali umanjiti neuspjeh dvodnevnih razgovora održanih u Moskvi, koji su okončani bez iranskog prihvaćanja ruskog kompromisnog prijedloga za rješenje prijepora oko nuklearnog programa Teherana. Na ruski se plan, koji ima potporu zapadnih država, inače gleda kao na posljednju priliku da se Iran ne prijavi Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda što bi moglo dovesti do nametanja sankcija Iranu.

Nakon samo jednostanih razgovora ruska televizija je objavila snimke kako iransko izaslanstvo napušta mjesto pregovora, koji se odvijaju iza zatvorenih vrata. Jučerašnji, početni, krug pregovora trajao je više od pet sati, ali, isto je tako okončan bez ijedne riječi o nekom napretku.

Ruski ministar vanjskih poslova, Sergei Lavrov, je jedino rekao da pregovori nisu propali te da su već planirani novi razgovori. Ali, ni Lavrov ni Iranci nisu ponudili neki odredjeni datum nastavka pregovora. Alexander Pikayev, jedan od direktora moskovskog Instituta za gospodarske i medjunarodne odnose u svijetu, rekao je za Glas Amerike: "Jučer je bilo nekih očekivanja da će danas obje strane, možda, biti u stanju postići neku vrstu dogovora. Uglavnom, rani odlazak iranskog izaslanstva pokazuje da pregovori nisu uspješno okončani.”

Iranci se sada vraćaju u Teheran, a očekuje se da će se u četvrtak sresti s čelnikom ruske agencije za atomsku energiju, Sergejem Kiriyenkom koji u Teheran odlazi, djelomično, kako bi obavio inpekciju ruskog nuklearnog reaktora u u Busheru, gdje Rusi pomažu Irancima u izgradnji nuklearke. No, neki stručnjaci sugeriraju da bi on mogao nastaviti i razgovore o spomenutom kompromisnom prijedlogu ruske vlade.

Sergei Pikayev kaže da je skeptičan glede ruskih mogućnosti da se još nešto učini u razgovorima s Irancima s ciljem odvraćanja prijetnji UN-ovim sankcijama: "Nisam siguran da sam optimist zato što je mogućnost prijavljivanja Irana Vijeću sigurnosti vrlo velika.”

No, Pikayev priznaje da obje strane još uvijek imaju vremena do 6. ožujka, kada UN-ova agencija za atomsku energiju, treba odlučiti hoće li prijaviti Iran za moguće sankcije. Ruski plan, inače, predvidja da se proces obogaćivanja urana, za potrebe iranske nuklearke, obavi unutar Rusije kako bi se umanjila strahovanja Sjedinjenih Država i zapadnih saveznika da će Iran koristiti obogaćeni uran za proizvodnju nuklearnog oružja, a ne u civilne svrhe.

XS
SM
MD
LG