Linkovi

Rice: 'Iran je strateški izazov za Ameriku i cijeli svijet'


Američka državna tajnica Condoleeza Rice izjavila je da Iran nastavljanjem nuklearnog programa otvoreno prkosi međunarodnoj zajednici.

Američka državna tajnica izjavila je danas na svjedočenju pred senatskim Odborom za vanjsku politiku da sada - kad je Iran prijavljen Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda - postoje nove opcije za uvođenje eventualnih sankcija. Ona je također najavila da će zatražiti od Kongresa 75 milijuna dolara dodatnih sredstava za promicanje demokracije u Iranu. Dužnosnici State Departmenta su priopćili da će novac biti utrošen na radio i televizijske programe za Iran i program akademske razmjene, odnosno stipendiranja iranskih studenata koji žele studirati u Americi.

Gospođa Rice je izjavila da Iran predstavlja strateški izazov Sjedinjenim Državama i cijelome svijetu, te da će se Washington aktivno suprotstavljati iranskoj politici političke subverzije, terorizma i podržavanja islamskog ekstremizma. Senatori su gospođi Rice postavljali pitanja o politici administracije predsjednika Busha prema Iranu koji se nalazi pod sve većim međunarodnim pritiskom glede svog nuklearnog programa.

Jučer su ruski i francuski čelnici pozvali Teheran da zaustavi svako obogaćivanje urana. Inače, gospođa Rice drugi tjedan putuje u Egipat i Saudijsku Arabiju gdje će voditi razgovore o Iranu.

U svom je današnjem svjedočenju gospođa Rice također rekla da nikakva američka pomoć neće stizati palestinskoj vladi koju predvodi Hamas, međutim, Washington će i dalje pomagati humanitarne programe kao što je cijepljenje palestinske djeca na okupiranim područjima. Condoleezza Rice je ponovila američko stajalište da Hamas mora ispuniti međunarodne zahtjeve i odreći se nasilja i priznati pravo Izraela na postojanje.

XS
SM
MD
LG