Linkovi

Izbori za Kongres u sjeni Iraka i rata protiv terorizma


Administracije predsjednika Busha posljednjih mjeseci ulaže pojačane napore da uvjeri američku javnost da misija u Iraku i opća kampanja protiv globalnog terorizma pridonose sigurnosti Sjedinjenih Država. Demokrati pak kritiziraju vladinu politiku te se nadaju uspjehu na kongresnim izborima u studenom.

Koncentrirani promidžbeni napor Bijele kuće da uvjeri javnost u uspješnost svoje politike na planu borbe protiv terorizma, počeo je krajem prošle godine. Tada su naime bila objavljena prva istraživanja javnog mnijenja koja su pokazivala da povjerenje u vladu slabi, kada je u pitanju Irak i rat protiv globalnog terorizma.

Bijela je kuća nakon toga organizirala niz javnih nastupa. Na jednom od njih, George Bush je ovim riječima objasnio jednu od glavnih ideja-vodilja njegova predsjedničkog mandata: "11. rujna 2001. godine, naša se nacija uvjerila da nas oceani i velike razdaljine više ne čine sigurnima. Tog sam dana odlučio da Amerika više neće čekati da ju napadnu i drugi put."

Predsjednika ovih dana često kritiziraju, i to ne samo oporbeni demokrati. Snažna kritika vladine politike nedavno je izrečena i na jednom pomalo neuobičajenom mjestu – na sprovodu Corette Scott King, udovice Martina Luthera Kinga, borca za građanska prava američkih crnaca. Na sprovodu kojem su bili nazočni i predsjednik Bush i nekoliko njegovih prethodnika, svećenik Joseph Lowery u svojoj se propovjedi kritički osvrnuo na činjenicu da su Sjedinjene Države napale Irak, a da nakon toga nije pronađeno iračko oružje za masovno uništavanje – što je bio glavni povod invaziji te arapske zemlje. "Znamo da tamo nije bilo oružja za masovno uništavanje. Međutim, i naša pokojnica a i svi mi ostali, znali smo da je ovdje, kod nas, bilo dosta manipulacija…" - rekao je ovaj crnački svećenik.

Oporbena Demokratska stranka podijeljena je kada je u pitanju Irak. Čelnica demokrata u Zastupničkom domu Kongresa, Nancy Pelosi i njezini pristaše zalažu se za povlačenje iz Iraka, po brzom postupku, u sljedećih nekoliko mjeseci. No, mnogi kongresmeni i senatori iz redova Demokratske stranke smatraju da će američka vojska ipak trebati ostati u Iraku duže vrijeme, kako bi se situacija u potpunosti stabilizirala.

Ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Amerikanaca - kada je u pitanju nacionalna sigurnost - više povjerenja ima u predsjednika Busha i republikance, nego u demokrate. To međutim ne zaustavlja demokrate da kritiziraju vladinu politiku na području nacionalne sigurnosti. Čelnik demokrata u Senatu Harry Reid ovim se riječima obratio se grupi građana iz New Orleansa, koji su došli u Washington prosvjedovati zbog loše vladine reakcije na humanitarnu krizu nakon uragana Katrina: "Ono što se dogodilo u New Orleansu pokazuje da predsjednik Bush nije ništa naučio od katastrofe koja se dogodila 11. rujna 2001. On jednostavno nije učinio dovoljno kako bi od ovakvih katastrofa zaštitio naše gradove, i cijele savezne države."

Republikanci na ovakve kritike odgovaraju činjenicom da su teroristički napadi na New York i Washington bili prvi i jedini teroristički napadi ove vrste na američkom tlu – iz čega zaključuju da vlada dobro obavlja svoj posao na području javne sigurnosti.

Predsjednik Bush često naglašava da su terorističkoj mreži al-Qaida naneseni snažni udarci. Predsjednik istovremeno upozorava da se – kada su teroristi u pitanju - Amerika ne smije uspavati: "Teroristi su danas slabiji i njihova je mreža oštećena. To je posljedica naših napora. No, teroristi su i dalje u stanju nanijeti smrtni udarac. Samo zato što nismo ponovno bili napadnuti, ne smijemo se zavaravati da je prijetnja nestala. Nije."

Demokrati također kritiziraju vladu zbog narušavanja građanskih sloboda. Najviše se kritizira vladina odluka da se – bez inače obaveznog sudskog naloga – elektronski prati komuniciranje nekih građana s inozemstvom. Riječ je o američkim državljanima za koje je vlada sumnjala da održavaju vezu s teroristima. Predsjednik Bush izjavio je da vlada mora znati tko komunicira s teroristima al-Qaide, a živi na teritoriju Sjedinjenih Država. Predsjednik je opravdao tu mjeru tvrdnjom da je zaštita zemlje – njegova odgovornost.

Međutim, mnogi demokrati tvrde da je predsjednik prekršio zakon. Nakon nedavnog predsjednikovog Govora o stanju nacije, odgovor demokrata dao je guverner Virginije Tom Kaine. O načinu na koji se vlada suprotstavlja terorističkoj prijetnji, guverner Kaine je rekao: "Postoji bolji način od vladinog. Treba surađivati. Vojsci se mora dati sve što ona treba kako bi porazila teroriste. Međutim, pri tome se ne smiju žrtvovati naše slobode kod kuće."

Analitičari domaće političke scene tvrde da je predsjednik bio u pravu kada je inicirao snažnu promidžbenu kampanju u kojoj objašnjava što vlada konkretno čini u borbi protiv terorizma. Analitičar Stuart Rothenberg kaže: "Na izborima u studenom 2004., Amerikanci su s prilično malom marginom glasova iskazali podršku predsjedniku i njegovim naporima u ratu protiv terorizma, kao i ratu u Iraku. Ankete danas pokazuju da je došlo do znatne promjene – podrška vladi i predsjedniku manja je nego 2004. Razlog manjoj podršci upravo je Irak."

Međutim, Stuart Rothenberg također ukazuje na činjenicu da demokrati, barem za sada, ne znaju iskoristiti vladin oslabljen položaj. Naime, iz demokratskog tabora ne stiže koherentna kritika politike u Iraku, a niti američkog rata protiv globalnog terorizma.

Profesor političkih znanosti na Sveučilištu Virginija Larry Sabato kaže da se predsjednik Bush ne obazire mnogo na rezultate anketa: "Iako ne voli biti nepopularan, predsjednik Bush – za razliku od svojih prethodnika – na situaciju gleda dugoročnije. Možda je u krivu, a možda i ne. Ali on smatra da će ga javnost suditi po onome što se događa u Iraku. Da bi postigao svoje dugoročne ciljeve tamo, predsjednik je voljan žrtvovati i kratkoročnu nepopularnost među glasačima."

Od kako je počela predsjednikova pojačana promidžbena kampanja u kojoj objašnjava svoju politiku u Iraku, popularnost Georgea Busha je ponešto porasla. Međutim, demokrati su uvjereni da na izborima u studenom imaju vrlo dobru šansu.

Na izborima se bira trećina Senata te puni saziv Zastupničkog doma. Demokrati se nadaju da će javnost podržati njihove prijedloge glede Iraka i javne sigurnosti, ali i opće gospodarske situacije, reforme zdravstvenog sustava te nedavnih korupcijskih skandala u Kongresu, s kojima je bio povezan republikanski lobist Jack Abramoff.

XS
SM
MD
LG