Linkovi

Amerikanci su podjednako zabrinuti oko mogućnosti da Iran izgradi nuklearnu bombu, kao i eventualne preuranjene odluke američke administracije da koristi vojnu silu protiv Teherana


Amerikanci su duboko zabrinuti oko mogućnosti da Iran razvije nuklearno oružje i iskoristi ga protiv Amerike, ali gotovo isto toliko se plaše da će administracija predsjednika Busha 'ishitreno' narediti vojnu akciju protiv Irana, piše najtiražniji američki dnevnik "USA Today" , navodeći rezultate najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja koje je ta novinska kuća provela zajedno sa CNN-om i Gallupom.

Gotovo 70 posto ispitanika – anketiranih tijekom proteklog vikenda – brine o mogućoj preuranjenoj odluci Sjedinjenih Država da koriste silu, no, gotovo jednak broj ih je zabrinut da administracija neće učiniti dovoljno da spriječi Iran u stvaranju nuklearnog arsenala. 55 posto ispitanika nema povjerenja u sposobnost administracije da se nosi sa stanjem u Iranu, a podrška predsjedniku opala je na 39 posto, po prvi puta ispod 40 posto od studenog.

No, Amerikanci imaju vrlo malo iluzija o nakanama Irana: 80 posto ih prognozira da će Iran dati nuklearno oružje teroristima koji će ga iskoristiti protiv Sjedinjenih Država ili Izraela. Više od dvije trećine se slaže da trenutno treba koristiti ekonomske i diplomatske napore, ali Amerikanci su podijeljeni 45 posto prema 45 posto oko pitanja trebaju li Sjedinjene Države povesti vojnu akciju ako diplomacija propadne.

Iz "Christian Science Monitora" isto statistika, ali ovaj put u znaku srca, naslovljena: Kupidonov indeks. Što kažu brojke o Valentinovu u Americi? 180 milijuna čestitki preći će iz jednih ruku u druge, a popratit će ih darovi i drugi potrošak u ime ljubavi u ukupno, iznosu od 13 milijardi i 700 milijuna dolara. Muškarci u prosjeku potroše dvostruko više od žena. Neće sav taj novac otići najvoljenijima – na njih će otpasti 60 posto -; ostatak dobivaju učitelji, kolege s posla, prijatelji, te drugi članovi obitelji.

32 posto Amerikanaca latit će se ruža, velik broj čokolada i drugih slatkiša, a romantika je dobar znak i za draguljare … no, ne tako dobar kao Božić, kada se ostvari oko trećina prodaje nakita. Za Valentinovo – najviše 14 posto godišnjeg prometa.

No, jedan drugi poslovni sektor na Valentinovo definitivno ima najbolji dan u godini, piše "Washington Post". To su privatni detektivi koji prate nevjerne bračne partnere u potrazi za konkretnim dokazima za brakorazvodnu parnicu. Navodno, jučer, danas i sutra praktički nema besposlenog privatnog istražitelja … čak i policajci koji bi imali slobodan dan dobivaju honorarne poslove da prate nevjerne brakolomce, piše washingtonski list.

XS
SM
MD
LG