Linkovi

Može li se upravu nad šest ključnih luka povjeriti firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata?


Demokrati i republikanci u Kongresu najavili su da će blokirati vladin plan da se uprava šest ključnih američkih luka povjeri jednoj firmi koja ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Članovi Kongresa su ovo najavili bez obzira na prijetnju predsjednika Busha da će uložiti veto na ovu njihovu odluku.

Predsjednik traži od kongresmena koji se protive ovoj vladinoj odluci da objasne zbog čega bi se tvrtku Dubai Ports World – koja ima sjedište u Emiratima – trebalo prosuđivati drugačije nego britansku tvrtku, koja je do sada upravljala lukama. Predsjednik tvrdi da je tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata opsežno provjeravana, te da bi blokiranje ovog posla poslalo krivu poruku 'i prijateljima i protivnicima u svijetu'.

"Tvrtka dolazi iz zemlje koja surađuje u ratu protiv terorizma, koja je naš saveznik. Ova tvrtka upravlja lukama u nizu drugih zemalja, širom svijeta, iz kojih roba redovito stiže u Sjedinjene Države. Kada bi odlučili da tvrtka iz jedne zemlje može obavljati neki posao, a firma iz druge zemlje ne može – to bi bio vrlo loš signal za sve naše prijatelje u svijetu" - izjavio je predsjednik Bush.

Tvrtka Dubai Ports World ovim poslom dobiva upravu nad funkcioniranjem luka u New Yorku, New Jerseyu, Philadelphiji, Baltimoreu, New Orleansu i Miamiju – što je do sada obavljala tvrtka P. and O. Steam Navigation, kojoj je sjedište u Britaniji. Britansku je firmu za gotovo sedam milijardi dolara nedavno kupila Dubai Ports World – no, finalizaciju posla mora još odobriti britanski sud.

Vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata smatra da je zabrinutost u Americi neutemeljena te ukazuje na dugogodišnje poslovne veze između dviju zemalja.

No, Bijela je kuća što se tiče ovog slučaja u sukobu s vodećim republikancima u Kongresu, koji su najavili da će zajedno s demokratima blokirati ovaj posao. Senator iz New Yorka, demokrat Charles Schumer upozorio je da tvrtka Dubai Ports World dolazi iz zemlje u kojoj je teroristička mreža al-Qaida snažno prisutna, te je zbog toga potrebna mnogo opsežnija provjera.

Senator Schumer i republikanski kongresmen Peter King – predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost – najavili su usvajanje posebnog zakona koji će blokirati posao s tvrtkom iz Emirata. Peter King je nedavno u vezi s ovim slučajem rekao: "Riječ je o zemlji koja ima neuobičajeno bliske veze s terorizmom. Takav rizik mi jednostavno ne možemo preuzeti."

Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist najavio je zakonski prijedlog sličnog sadržaja. Bijela je kuća podsjetila članove Kongresa da je sadržaj poslovnog sporazuma objavljen još prije tri mjeseca. Stewart Baker, iz Ministarstva domovinske sigurnosti, kaže: "U ovoj transakciji bilo je više sigurnosnih provjera i jamstava nego u bilo kojoj drugoj u prošlosti. Na temelju naših sigurnosnih analiza, ova se tvrtka obavezala da će kontinuirano poštivati najstrože sigurnosne standarde."

Predsjednik George Bush najavio je ulaganje veta na moguću kongresnu blokadu ovog poslovnog sporazuma, iako do sada, u posljednjih pet godina mandata, predsjednik vetom nije zaustavio niti jednu zakonodavnu inicijativu. Kongres može obesnažiti predsjednički veto jedino ako se vetu suprotstave dvije trećine članova Zastupničkog doma i Senata.

XS
SM
MD
LG