Linkovi

WP: Američka javnost ne mari za ideološke bitke oko potvrde suca Alita


"Washington Post" piše da unatoč vrlo žestokih ideoloških rasprava pojedinaca i skupina u korist ili protiv suca Samuela Alita kao kandidata za člana Vrhovnog suda, javnost je prema tom pitanju gotovo ravnodušna. Navodeći nalaze nekoliko neovisnih ispitivanja javnog mnijenja – među kojima i ono Centra Pew – washingtonski list piše da je pitanje novog člana Vrhovnog suda u očima javnosti potpuno zasjenjeno drugim pitanjima, prvenstveno ratom u Iraku i cijenom loživog ulja, kao i prirodnog plina.

Neki stručnjaci čak smatraju – kako navodi Post – da su demokrati i liberalne skupine potpuno nesvjesni raspoloženja javnosti i u raskoraku sa stavovima prosječnih građana. Ispitivanja, naime, ukazuju da prosječni Amerikanci nisu baš oduševljeni ideološkim aktivizmom u vezi s pravosuđem. Jedino što bi možda moglo građane zainteresirati za njegovu kandidaturu, kažu neki stručnjaci, bila bi iznimno žučna rasprava u Senatu, koja bi se prelila i u javnost. Za sada, međutim, kako piše washingtonski list, za to su relativno mali izgledi.

Građanske obveze vrijede za svakog, pa i za neke predsjednike, naslov je članka u "Christian Science Monitoru" u kojemu se ovaj list osvrće na nedavni poziv predsjedniku Bushu da učini svoju građansku dužnost i odazove se pozivu da sudjeluje u radu porote u svom prebivalištu u Teksasu. Tamošnji je sudac pokazao razumijevanje za predsjednikovu zauzetost, pa mu je ponudio na izbor nekoliko datuma, od kojih je prvi 30. siječnja.

No, kako piše bostonski list, mnogi političari i druge slavne osobe sjede u porotama kada im sudovi uruče pozive za dužnost porotnika. Senator John Kerry bio je porotnik u studenom na jednom dvodnevnom suđenju. Kako je kasnije komentirao, čudilo ga je da je uopće bio izabran za porotnika, jer je u istom okrugu bio javni tužitelj. Rudy Giuliani – i sam nekad javni tužitelj – bio je porotnik u isto vrijeme dok je bio i gradonačelnik New Yorka. A, Oprah Winfrey prošlog je ljeta sjedila u poroti u Charlotteu, u Sjevernoj Carolini.

XS
SM
MD
LG