Linkovi

Dvije organizacije za zaštitu građanskih sloboda pokrenule sudski postupak da vlada prekine s elektronskim prisluškivanjem na teritoriju Sjedinjenih Država


Dvije američke organizacije za zaštitu građanskih sloboda podnijele su danas tužbu u pokušaju da primoraju administraciju predsjednika Busha da okonča program tzv. domaćeg špijuniranja.

Američki savez za građanske slobode i Centar za ustavna prava traže sudsku presudu kojom se spomenuti program proglašava nezakonitim.

Ubrzo nakon terorističkih napada od 11. rujna 2001. godine predsjednik Bush je ovlastio Nacionalnu sigurnosnu agenciju, NSA, da prati telefonske razgovore i elektronsku poštu između osoba u Sjedinjenim Državama i onih u inozemstvu – i to bez sudskog naloga, koji je u ovakvim slučajevima inače obavezan.

Administracija predsjednika Busha tvrdi da je program nužan i u skladu sa zakonom.

Međutim, ove dvije organizacije za građanska prava tvrde da američka vlada prati rad američkih odvjetnika, novinara i znanstvenika koji imaju veze sa Srednjim istokom i tvrde kako se time krše njihova ustavna prava na privatnost i slobodu govora.

Bivši dopredsjednik Al Gore izjavio je jučer kako je predsjednik Bush prekršio zakon kada je dopustio ovakva praćenja. Al Gore je zatražio neovisnu istragu ovog slučaja.

Glasnogovornik Bijele kuće je danas optužio Ala Gorea za licemjerje, potkrijepivši ovo navodom da je administracija predsjednika Clintona – u kojoj je Al Gore bio dopredsjednik – svojevremeno ovlastila fizičko pretraživanje osumnjičenika bez sudskog naloga.

XS
SM
MD
LG