Linkovi

Predsjednik Bush pozvao sugrađane da blagodati Božića podijele sa siromašnima


Kršćani širom svijeta pripremaju se za slavlje Božića, i u vjerskom a i svjetovnom okružju. Kršćani slave Božić kao dan kada je rođen Isus Krist – odlazi se na misu, pale se svijeće i pjevaju božićni napjevi. Mnogi Božić slave kao svjetovni blagdan. To je prilika za razmjenu poklona, što čini kraj ovog mjeseca jednim od – u ekonomskom smislu – najznačajnih dijelova godine. Djeca očekuju poklone od Djeda Mraza, koji je večeras posebno zaposlen, raznoseći darove djevojčicama i dječacima širom svijeta. Zapovjedništvo američkog ratnog zrakoplovstva, koje nadzire zračni prostor nad Amerikom i Kanadom, svakog Badnjaka tradicionalno objavljuje izvješća o napretku kočije Djeda Mraza u dijeljenju poklona.

U svojoj tjednoj radio poruci naciji, božićne je čestitke Amerikancima uputio predsjednik George Bush. Podsjetio je svoje sugrađane na kršćansku obvezu da se pomogne bližnjem, pogotovo stanovnicima južnih saveznih država koje su jesenas pogodili uragani. Predsjednik je posebnu zahvalu uputio pripadnicima američkih oružanih snaga koji u Iraku, Afganistanu i u nizu drugih zemalja služe svojoj domovini– kao i članovima njihovih obitelji. U poruci oporbenih demokrata, koja slijedi nakon predsjednikove, kongresmen James Clyburn je također Amerikancima čestitao Božić, ali je i kritizirao slab odgovor vlade na prirodnu katastrofu koju je donio uragan Katrina.

U Vatikanu, tisuće ljudi dupkom su ispunile baziliku Svetog Petra, a još višestruko više ih je na trgu ispred crkve pratilo na velikim ekranima prvu polnoćku pape Benedikta otkako je stao na čelo Katoličke crkve. U pratnji tridesetak kardinala i desetaka djece iz Azije, Europe, Afrike i Latinske Amerike, papa Benedikt je vodio ponoćnu misu. Svoju propovijed, papa je posvetio Svetoj zemlji. Pomolimo se – rekao je – za zemlju rođenja našeg Spasitelja i za sve ljude koji žive i pate se tamo. "Pomolimo se za mir u svetoj zemlji," rekao je papa Benedikt moleći se i za mir svugdje gdje vlada sukob, za ljubav svugdje gdje je mržnja, i za svjetlost tamo gdje prevladava tama. … Danas u podne, sveti otac će poslati svoju prvu Božićnu poruku i blagoslov svijetu. Papa će predvoditi i misu na Sveta tri kralja, 6. siječnja, a dva dana kasnije će krstiti djecu. Početkom siječnja, on će objaviti svoju prvu encikliku, za koju je Vatikan objavio da će biti potpisana danas.

Tisuće hodočasnika iz cijelog svijeta stiglo je u Bethlehem da proslave Kristovo rodjenje.

Djevojčice i dječaci, članovi palestinske organizacije izviđača, sudjeluju u prigodnom mimohodu na glavnom trgu u Betlehemu. Nose palestinske zastave i u paradi dolaze do Crkve Kristova rođenja koja je sagradjena nad podzemnim prostorijama gdje se, po kršćanskom predanju, rodio Isus Krist.

Betlehem u posljednjih pet godina nije posjetio ovoliko velik broj hodočasnika, što ide u zaslugu sadašnjem zatišju u nasilju između Palestinaca i izraelske vojske. Međutim, hodočasnika je ipak manje nego u prošlom desetljeću, u vrijeme izraelsko-palestinskog mirovnog procesa..

Najvidljivija promjena kada se dolazi iz Jeruzalema u Betlehem je masivni zid uz koji su postavljene brojne kontrolne točke. Izraelske vlasti tvrde da se Izrael jedino na taj način može obraniti od palestinskih bombaša-samoubojica. Palestinci pak tvrde da je ova betonska barijera stvorila svojevrsni zatvor u kojem se nalaze svi palestinski teritoriji.

XS
SM
MD
LG