Linkovi

U okružju božićnih blagdana Hanuka u Americi poprima dodatni značaj


Židovi širom svijeta 25. prosinca ove godine počinju slaviti Hanuku, 'blagdan svjetla', koji se obilježava osam dana. Ovaj blagdan slavi pobjedu Židova nad drevnim Sirijcima, prije nekih dvije tisuće i dvjesto godina. Pobjeda je izvojevana zahvaljujući – čudu. Nakon što su židovski borci ponovno osvojili hram u Jeruzalemu, morali su ga u vjerskom smislu pročistiti. Za paljenje svijeća na obrednom svijećnjaku – menori – trebalo im je ulja, kojeg je bilo samo za jedan dan. Ulje je međutim – božjom voljom – trajalo punih osam dana.

Iako je 'blagdan svjetla' zapravo razmjerno manje važan židovski vjerski blagdan, on je u današnje vrijeme zbog Božića - koji pada u isto razdoblje – zadobio veliku važnost. Prilog Adama Phillipsa.

Narodi koji žive na sjeveru tradicionalno obilježavaju zimski solsticij, kada dani postaju kraći a noći duže. Obredi raznih vjera iskazuju nadu da će se svjetlost i sunce uskoro izdašnije povratiti. Fred Dobb, rabin sinagoge Adat Shalom u predgrađu Washingtona, kaže da i Hanuka obilježava to tradicionalno vjerovanje: "U mnogim vjerskim tradicijama, svjetlo ima sveti značaj, samo po sebi. Ono život čini ugodnijim. Svake od osam večeri Hanuke pali se jedna svijeća, nakon čega je menora potpuno osvijetljena."

Hanuka je razmjerno manje važan blagdan židovskog kalendara. No, kako objašnjava Joyce Singer, ravnateljica jedne židovske osnovne škole u Bethesdi, gradiću u blizini Washingtona, Hanuka je u suvremenom kontekstu dobila dodatan značaj: "Djeca joj se unaprijed raduju, očekuju kakve će poklone dobiti. Naravno, to povezano s Božićem, koji je također s vremenom postao svjetovni blagdan. Kupuje se mnogo poklona, što vjerujem raduje trgovce. Danas se Hanuka slavi s mnogo dekoracija, s mnogo pjevanja – mnogo više nego u prošlosti…"

Kao ni Božić, Hanuka ne prolazi bez dobre hrane. Najpopularnije su latke, palačinke od krumpira kao i sufganjot – neka vrst krafni... 'Hanuka nije za ljude koji su na dijeti' – kaže Joyce Singer.

Rabin Fred Dobb podsjeća međutim da Hanuka nije jedino povod za davanje poklona i blagovanje: "Duhovna poruka Hanuke također je važna. Ulje da bi se koristilo na službi božjoj mora biti čisto. I mi zato danas dajemo važnost unutarnjoj čistoći čovjeka. Ta poruka danas možda teže prolazi, jer se čini da je čovjek često onečišćen - ili zbog okoline, ili pak zbog vlastitih djela. No, poruka o kontinuiranom svjetlu podsjeća nas na to kakvi bi trebali biti."

XS
SM
MD
LG