Linkovi

Papa Benedikt pozvao na stvaranje novog svjetskog poretka koji bi uklonio ogromne razlike između bogatih i siromašnih


Papa Benedikt je održao svoju prvu božičnu poruku i uputio blagoslov svijetu otkako je u travnju postao Sveti otac. Papa je pozvao na uspostavljanje novog svjetskog poretka, te na jedinstvo u sučeljavanju s problemima današnjice.

Deseci tisuća vjernika na trgu Svetog Petra je unatoč kiši i hladnoći s puno entuzijazma pozdravilo papu Benedikta koji je, noseći zlatni ogrtač i mitru, s balkona objavio svoju prvu Urbi et Orbi, poruku i blagoslov svijetu. Papa je u svojoj poruci uputio poziv katolicima i cijelom svijetu na duhovno buđenje, upozorivši na rizik duhovne praznine kao neželjene posljedice intelektualnih dostignuća. Papa je pozvao svijet na ispravljanje svjetske ekonomske neravnoteže, te na zajedničko rješavanje mnogih problema današnjice.

Jedinstveni svijet, rekao je papa, moći će se suprotstaviti prijetnji terorizma, sramotnom siromaštvu u kojem žive milijuni, širenju naoružanja, pandemijama te uništenju okoliša. Papa je također rekao da postoje znaci nade u Iraku, Svetoj zemlji i Libanonu, premda se te nade, uz pravedno i mudro djelovanje tek trebaju ostvariti. Papa se posebno osvrnuo na afrički kontinent, tražeći zaštitu žrtava tragične humanitarne krize u sudanskom Darfuru kao i drugdje u Africi. Također, papa je pozvao na dijalog na korejskom poluotoku i drugdje u Aziji. Na kraju, papa je zaželio sretan Božić na više od trideset jezika.

Drugdje u svijetu, u Betlehemu tisuće stranih posjetitelja su po hladnom i kišnom vremenu posjetili povijesno Isusovo mjesto rođenja te prisustvovali misi. U Kini, gdje je vjera strogo kontrolirana od strane države, milijuni su proslavili Božić u crkvama odobrenim od strane države, kao i u onim neregistriranim. Osim kršćanskog Božića na današni dan pada i početak Hanuke židovskog blagdana koji traje osam dana.

XS
SM
MD
LG