Linkovi

Skipping Christmas - roman Johna Grishama


Dan uoči Božića u našoj rubrici Svijet knjige predstavljamo roman John Grishama Skipping Christmas - Preskakanje Božića - u kojem se ovaj autor brojnih pravnih trilera na satirički način osvrće na tradiciju proslave ovog kršćanskog blagdana u Americi. Zdenko Novački pripremio je prikaz ove knjige po kojoj je prošle godine snimljeni i film pod naslovom Božić s Krankovima s Timom Allenom i Jamie Lee Curtis u naslovnim ulogama.

Zamislite jednu godinu bez Božića - nema gužve u prepunim trgovinama, nema zabava u uredima, nema kolača i nema neželjenih poklona. To je ono što su odlučili glavni likovi romana Preskakanje Božića - Nora i Luther Krank – odnosno, odlučili su preskočiti jednu cijelu prazničku sezonu. Odreći se svih blagodati ovog blagdana i otići na jedrenje na Karibe. No ubrzo shvaćaju da preskakanje Božića sa sobom nosi ogromne posljedice i da nije tako jedsnostavno kao što su zamišljali. Ovdje donosimo jedan ulomak iz prvog poglavlja Preskakanje Božića gdje Krankovi ispraćaju svoju kćer Blair na zrakoplov.

Suze su stale, bar veći dio njih. Blair ima 23 godine, upravo je završila koledž i ima dobre kvalifikacije, no nije još spremna za pravu karijeru. Jedna od njezinih prijateljica s koledža već je u Africi s organizacijom Peace Corps, i to je nadahnulo Blair da sljedeće dvije godine svog života posveti pomaganju drugima. Peace Corps ju je poslao u istočni dio Perua, gdje treba podučavati primitivnu malu djecu čitanju. Živjet će u nekoj improviziranoj nastambi bez tekuće vode, kanalizacije, struje ili telefona, no bila je nestrpljiva da započne svoje putovanje. Prvi je let vodio u Miami, a drugi u Limu, a potom autobusom tri dana kroz planine u neko drugo stoljeće. Po prvi put u njenom mladom i zaštićenom životu Blair je trebala provesti Božić izvan roditeljske kuće. Majka joj je stiskala ruku, pokušavala je biti snažna. Oproštajni pozdravi su već bili upućeni. "Jesi li sigurna da je to ono što želiš?" - pitali su je već po stoti put.

Nakon što im kći odlazi od kuće, Luther Krank njezin odlazak promatra kao mogućnost za nešto novo. Procjenjuje da je prije godinu dana njegova obitelj potrošila na Božić šest tisuća i sto dolara i - kako on kaže - "ima vrlo malo što pokazati za taj novac". No stvari postaju neugodne kad užasnuti susjedi nanjuše kakvu 'diverziju' priprema obitelj Krank i počnu opsjedati ovaj bračni par s pitanjima. Oko toga John Grisham gradi svoju smiješnu, iako ponešto i stravičnu, sliku male zajednice koja se okreće protiv ove obitelji i vrši na njih sve veći pritisak da odustanu od svoje namjere. Kako pritisak raste, čitatelj se sve više pita hoće li obitelj biti u stanju ukrcati se u zrakoplov 25. prosinca.

U prvom dijelu romana Grisham uspijeva uvjeriti čitatelje da je razlog želji Luthera Kranka da ga se ne uznemirava bar jednog prosinca potpuno ispravan. No u drugom dijelu knjige ovaj autor u radnju uvodi jednu nesreću kako bi se među susjedima stvorio obvezatni duh Božića. Čineći to, zapravo, Grisham obrće osnovne postavke knjige i troši posljednji dio priče na potvrđivanje odveć velike komercijalizacije Božića - upravo onog za što je u prvom dijelu knjige uvjeravao svoje čitatelje da predstavlja gubitak vremena.

Preskakanje Božića je roman pisan u laganom stilu, karakterističnom i za druge Grishamove romane, no nema u njemu akcije i drame na koju nailazimo u njegovim pravničkim trilerima, već više izrugivanje groznici koja u Americi vlada oko proslave Božića. No kako je napisao jedan kritičar, "unatoč čangrizanju i u manjoj mjeri šarmu, roman se ne može uspoređivati s klasikom Charlesa Dickensa Christmas Carol - odnosno, Božićna pjesma - kako to tvrde Grishamovi izdavači. Pa čak nije ni u rangu njegovih drugih djela. Preskakanje Božića objavljuje se već nekoliko godina uoći Božića u brojnim izdanjima u nakladi izdavačke kuće Doubleday iz New Yorka.

XS
SM
MD
LG