Linkovi

Štrajk u New Yorku okončan, ali dogovora o kolektivnom ugovoru još nema


U New Yorku, uz visoku cijenu, završen je trodnevni štrajk vozača gradskih autobusa i podzemne željeznice. Izvršni odbor Sindikata zaposlenih u prijevozu je s 36 naprema pet glasao za povratak članova sindikata na posao.

Gradonačelnik New Yorka Michael Bloomberg izjavio je da očekuje da će gradski prijevozni sistem do jutarnje prometne špice biti u potpunosti operativan.

Sindikalne vođe i Gradska prometna uprava još uvijek nisu postigli dogovor oko novog kolektivnog ugovora uposlenika, dok je dosadašnji istekao još prošlog petka. Glavni kamen spoticanja su mirovine, odnosno zahtjev Gradske prometne uprave da svi novi uposlenici plaćaju mirovinski doprinos od šest umjesto prijašnjih dva posto.

Ranije ovog tjedna sud je odredio globu u iznosu od milijun dolara dnevno, obzirom da su u saveznoj državi New York štrajkovi državnih uposlenika protuzakoniti. Guverner države New York George Pataki izvjestiteljima je rekao da će te globe ostati na snazi: "Te su globe i kazne prema zakonu automatske, ne može ih se ne primijeniti. Mislim da je zaista nesreća to što je sindikalna uprava naredila svojim članovima da stupe u taj protuzakoniti štrajk, te će zbog njih ti inače marljivi uposlenici sada morati ispaštati kazne."

Pregovarači obiju strana još uvijek rade na konačnom sporazumu. Dužnosnici su dali naslutiti da su spremni na kompromis, pa čak i možda ukidanje povećanih mirovinskih izdvajanja za nove uposlenike, dok će sindikalci zauzvrat možda pristati da uposlenici sami plaćaju više doprinose za zdravstveno osiguranje.

Tijekom 60-satnog štrajka, usred najživlje sezone predbožićnog kupovanja preko sedam milijuna putnika bilo je prisiljeno snaći se i pronaći alternativni prijevoz. Službene brojke još nisu poznate, no u nekim dijelovima grada promet je u trgovinama bio i do sedamdeset posto manji od očekivanog.

Prema anketama, 55 posto Njujorčana se ne slaže s odlukom sindikata o otpočinjanju štrajka, dok se njih 38 posto slaže. Prijašnji štrajk ovakvih razmjera u ovom najvećem američkom sustavu javnog prijevoza dogodio se prije 25 godina i trajao je 11 dana.

XS
SM
MD
LG