Linkovi

Iz tiska: polnoćka u Senatu i sudska obrana znanosti - definicijom


Bostonski "Christian Science Monitor" posvećuje pažnju neuobičajeno otegnutom radu američkog Senata. Prema rasporedu rada Kongresa, jesenska zasjedanja trebaju, u načelu, završiti 1. listopada. Uglavnom traju duže, ali ne baš i do Božića. Ustvari, kako je prebrojio bostonski list, od 1945. godine, Senat je zasjedao još u prosincu u ravno polovici godina. Dapače, 1947, zakonodavci se nisu zaputili kući sve do same večeri Stare godine.

'Ostati na zasjedanju i za praznike trivijalno je kad se usporedi s onime što je na vagi,' prokomentirao je za Monitor senator Carl Levin, dodavši: 'To mi je, uostalom, posao.' Ove godine na vagi su velika pitanja: bilijun dolara u troškovima obrane i socijalnoj skrbi, rat koji košta dvije milijarde dolara tjedno, 40 milijardi dolara koje treba srezati u potrošnji – prvenstveno u programima koji će pogoditi siromašne -, bušenje za naftom u divljini Aljaske, te, na koncu, ali ne i na posljednjem mjestu, razmatranje je li špijuniranje građana u Patriotskom zakonu vrijedno života koje bi moglo spasiti.

Dok se senatori bave velikim pitanjima, njihovim obiteljima, a i osoblju Kongresa ostaje da se nose s mnogo prozaičnijim stvarima. Kongresni ured za putovanja svakog dana mijenja rezervacije avionskih karata za senatore što je u tjednu prije Božića pravo umijeće. Supruge, pak, otkazuju karte za dogovorene kazališne predstave ili koncerte. Neke, za razliku od svojih supruga, već imaju avionske karte za odlazak kući i proslavu Božića. Senatorima bi se moglo desiti da polnoćku dočekaju u prostorijama Capitola.

"Washington Post" piše o jednoj sudskoj odluci koja je obranila znanost tako što ju je iscrpno – definirala. Na koncu suđenja potaknutog razmiricama oko nastave evolucije ili – kako su željeli neki gradski oci – inteligentnog dizajna, u malom pensilvanijskom gradiću Dover, sudac je objavio presudu popraćenu sa 139 stranica vrlo detaljnog obrazloženja, koje ne samo da strastveno hvali znanost, nego predstavlja i – kako piše washingtonski list – povijesnu stratešku obranu Darvinove teorije evolucije.

Iznijevši jasnu definiciju znanosti na temelju njezinog razvitka kroz stoljeća, sudac John Jones III je rekao da su znanstvenici još od dana kada je bilo teško razdvojiti filozofiju od znanosti svijet ideja objašnjavali svijetom osjeta, onime što se moglo promotriti i izmjeriti. Iz toga slijedi, kaže ovaj sudac, da je teorija inteligentnog dizajna – koja uključuje natprirodnog tvorca – po samoj svojoj biti religiozna ideja, a ne znanstvena.

XS
SM
MD
LG