Linkovi

Radanovich: 'Hrvatska u NATO savezu u roku od godinu dana'


Ne samo što bi trebala biti prva sljedeća zemlja koja će postati članicom NATO saveza, nego će Hrvatska postati i središnji stup stabilnosti u regiji – ocjenjuje kongresnik George Radanovich. S republikanskim članom Zastupničkog doma iz Kalifornije razgovarao je Žorž Crmarić:

Hrvatsko učlanjenje u Sjevernoatlantski savez sada je neupitno, iako je zbog slučaja generala Ante Gotovine bila dovedena u pitanje mogućnost da Hrvatska bude u prvoj sljedećoj skupini zemalja koje će postati članicama – kaže kongresnik Radanović. Sada se situacija potpuno promijenila, dodao je ukazujući na dovođenje generala pred Haški tribunal, te prošlotjednu Rezoluciju Zastupničkog doma američkog Kongresa koja poziva na što hitnije učlanjenje Hrvatske u NATO savez.

George Radanovich: S hvatanjem generala Gotovine, te uz pomoć nove kongresne inicijative, mislim da ćemo biti svjedoci učlanjenja u NATO u roku od sljedećih godinu dana. To će biti vrlo značajan događaj.

Uloga Hrvatske u jugo-istočnoj Europi postaje sve značajnija – ocjenjuje kongresnik George Radanovich. Upitali smo ga - kako će ta uloga biti pojačana članstvom u NATO savezu?

George Radanovich: Vidim Hrvatsku kao lidera u regiji – ne samo u gospodarskoj izgradnji, nego i u gradnji mira…kao zemlju koja je svijetli primjer poslijeratnog ekonomskog razvoja. Hrvatska je u svakom pogledu kvalificirana i udovoljila je svim kriterijima za ulazak u NATO, tako da ona može igrati značajnu čelnu ulogu u ekonomskom napretku, sigurnosti i općem blagostanju regije.

Kongresnik George Radanovich supredsjedatelj je Hrvatskog Kongresnog Kluba i na Capitol Hillu spada u skupinu zastupnika i senatora koji pomno prate kretanja u Hrvatskoj. Upitali smo ga - što bi Hrvatskoj preporučio u njenoj ekonomskoj politici?

George Radanovich: Nastavio bih se povezivati s medjunarodnim poslovnim svijetom. Hrvatska je toliko lijepa zemlja, strani poslovni svijet želi naći svoje mjesto u njoj. Zatim, nastavio bih – što je Hrvatska pokrenula – ekonomske reforme, čime će se stvoriti još bolje okruženje koje stimulira poslovne aktivnosti i ozračje koje je prijateljski naklonjeno ka poslovnom svijetu…na čemu se u Hrvatskoj, inače, već radi.

Na kraju razgovora, upitali smo republikanskog kongresnika iz Kalifornije – Georgea Radanovicha – kako ocjenjuje američko-hrvatske odnose?

George Radanovich: Mislim da su oni svakim danom sve bolji. U početku je bilo određene zabrinutosti, na početku rata 1991. godine – bilo je neke neizvjesnosti, uglavnom u Državnom tajništvu, dakle izvršnoj vlasti…Kako su godine prolazile, prijateljski odnosi su dramatično jačali i Sjedinjene Države u Hrvatskoj vide izvanrednog saveznika u tom dijelu svijeta.

Kongresnik George Radanovich također je naglasio veliki značaj hrvatskog sudjelovanja u međunarodnim snagama u Afganistanu, kao i suradnju hrvatskih vlasti u vezi s Kosovom.

XS
SM
MD
LG