Linkovi

Carla del Ponte će tražiti spajanje slučaja Gotovina s onima Čermaka i Markača


U Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda predsjednik Medjunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije Fausto Pocar i glavna haška tužiteljica Carla del Ponte podnijeli su redovito polugodišnje izvješće o radu Tribunala.

"Želim izraziti zahvalnost vladama Hrvatske i Španjolske što su priveli Antu Gotovinu na Haaški sud, a zahvalna sam i Europskoj Uniji i Haaškom tribunalu za političku potporu. Uhićenje Ante Gotovine će biti pozitivno za ukupnu strategiju i ja ću zatražiti da se slučaj Gotovina spoji sa slučajevima Čermak i Markač. 29.rujna hrvatske vlasti su mi osigurale nepobitne dokaze da se Ante Gotovina nalazi u Španjolskoj. Uskoro smo saznali da se nalazi na Kanarskim otocima. Ovakva akcija može poslužiti kao model nadilaženja poteškoća u Bosni i Hercegovini te Srbiji i Crnoj Gori. Sjedinjene Države su takodjer osigurale vrijednu potporu svojim inzistiranjem da se Hrvatska ne može pridružiti NATO savezu prije nego Gotovina bude u den Haagu," rekla je Carla del Ponte pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih naroda.

"Suradnja s Hrvatskom je sada zadovoljavajuća," izjavio je predsjednik Haaškog tribunala Fausto Pocar, koji je istaknuo i da je razina suradnje države Bosne i Hercegovine i Federacije BiH i dalje jako dobra, ali da ne zadovoljava suradnja s drugim entitetom, Republikom Srpskom, najviše zbog toga jer nisu osigurane informacije koje mogu dovesti do uhićenja Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Za Srbiju i Crnu Goru je rekao da je poboljšala suradnju s Tribunalom, ali da i nadalje ozbiljno zabrinjava činjenica da se preostali bjegunci nisu predali. "Zbog toga pozivam medjunarodnu zajednicu da i dalje vrši pritisak na Vladu Srbije i Crne Gore sve dok ta vlada ne pokaže dobru volju koja se mora pretvoriti u akcije i rezultate," - izjavio je u svjetskoj organizaciji predsjednik Haaškog suda Fausto Pocar.

XS
SM
MD
LG